Društvo 0

30.04.2024.

16:00

Centar grada u novom ruhu: Uskoro počinje i druga faza rekonstrukcije

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad raspisala je tender za drugu fazu uređenja dela gradskog jezgra Novog Sada.

Izvor: eKapija

Centar grada u novom ruhu: Uskoro počinje i druga faza rekonstrukcije
Aleksandr Medvedkov/Shutterstock

Podeli:

Druga faza obuhvata zonu Ulice Modene i deo Ulice Ilije Ognjanovića. Obuhvat druge faze je podeljen na dve etape. Prva je veća, površine 10.587,37 metara kvadratnih, dok je druga etapa znatno manja, površine 917,38 metara kvadratnih.

U Ulici Modene parterno rešenje namenjeno pešacima (pešačka zona), od početka Tanurdžićeve palate do Trga slobode na severu, sadrži tri funkcionalne celine.

"U delu pešačke zone paralelno sa Tanurdžićevom palatom, predviđa se interventni koridor 6 m širine bez prepreka koji je namenjen za prolaz vozila snabdevanja, komunalnih službi i hitnih intervencija, kao i biciklističkog saobraćaja u propisanom režimu kretanja. Između postojeće nadstrešnice Tanurdžićeve palate i interventnog koridora je ostavljena zona za žardinjere i klupe. Druga funkcionalna celina obuhvata centralni deo prostora namenjen ambijentalnoj celini u kombinaciji zelene površine sa drvoredom, zone za odmor i socijalizaciju uz linijsku vodenu površinu i reprezentativne zelene površine sa niskim zelenilom. U ovoj celini smešteni su pešački ulazi/izlazi iz garaže u vidu kućica, jedna na severnom delu prema Trgu slobode, a druga na ulasku u pešačku zonu. Takođe, u okviru ambijentalne celine uklopljena je pozicija za postojeći spomenik Lazi Kostiću. U severozapadnom delu prema Trgu slobode planirana je fontana između izlazne kućice i trga", precizira se u dokumentaciji.

Treću funkcionalnu celinu formiraju letnje bašte, pored kojih se planira sadnja novog drveća. Između objekata i zone za letnje bašte projektovan je trotor širine oko 3.5 metra.

Drugi deo ulice Modene, od raskrsnice sa ulicom Ilije Ognjanovića do Bulevara Mihajla Pupina namenjen je kolskom saobraćaju i kolskom ulazu/izlazu u podzemnu garažu. Ovaj javni prostor je planiran za detaljnu rekonstrukciju kolskih i pešačkih površina. Spomenik Mihajlu Pupinu zadržava na starom mestu u okviru ove zone. Sadnja novog drveća se planira u ovoj zoni sa leve i desne strane ulice. Od raskrsnice Bulevara Mihajla Pupina sa ulicom Modene, do ulaza u ulicu Ilije Ognjanovića, projektovana je dvosmerna biciklistička staza.

Popločanje u pešačkoj zoni je rešeno kroz jedinstvenu matricu koja parterno povezuje centralnu gradsku zonu kroz diskretno tonirane nijanse kamena.

Kada je reč o delu Ulice Ilije Ognjanovića, kako se navodi u dokumentacij, zapadni (slepi) deo ulice neophodno je povezati u funkcionalnu celinu sa ulicom Modene.

"U skladu s tim, novoprojektovanim rešenjem ulica se planira u režimu proširenja pešačke zone, sa mogućnošću prolaska interventnih vozila i vozila sa posebnom dozvolom. Popločanje je rešeno kroz jedinstvenu matricu koja se nastavlja na ulicu Modene u istom ritmu. Novim rešenjem je posebno obrađena i definisana denivelacija prema Bulevaru Mihajla Pupina, sa novom rampom. Postojeća fontana koja trenutno ne funkcioniše, biće zamenjena sa novom u skladu sa novim denivelacijskim rešenjem. Postojeće drveće se u ovom delu Ilije Ogranovića zadržavaju, a predviđa se i sadnja četiro nova stabla u delu prema ulici Modene", ukazano je u dokumentaciji.

Projektat potpisuju Andzor engineering d.o.o. i DBA doo. Procenjena vrednost javne nabavke je oko 619 miliona dinara bez PDV-a.

Ponude se mogu podneti do 21. maja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Poznata ulica dobija novi naziv

Ako niški odbornici na sednici Skupštine u utorak, 21. maja usvoje predlog, Jadranska ulica kod Tvrđave u Nišu poneće naziv ulica Heroja sa Paštrika.

8:16

19.5.2024.

1 d

Podeli: