File u dvodnevnoj poseti Beogradu

Evropski komesar za proširenje Štefan File dolazi u dvodnevnu posetu Beogradu, gde će razgovarati sa srpskim zvaničnicima o koracima u procesu evrointegracija.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 17.07.2013.

00:15

Default images

Kako je saopšteno iz Delegacije EU u Beogradu, File dolazi kako bi "poželeo dobrodošlicu zemlji koja ulazi u novu, odlučujuću fazu u odnosima s EU, pošto je Evropski savet 28. juna odlučio da otvori pregovore o pristupanju sa Srbijom".

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič izjavila je da će evropski komesar za proširenje Štefan File u Beogradu razgovarati sa srpskim zvaničnicima o mnogo važnim pitanjima, uključujući pripreme za početak pregovora o članstvu, nastavak reformi i primenu briselskog sporazuma.

"File će u Beogradu razgovarati o konkretnim pripremama za početak pregovora o članstvu. Te pripreme su već u toku i u Srbiji i u EU", rekla je Kocijančičeva u izjavi za radio "Dojče vele".

Razgovaraće se, kako je navela, i o reformama koje moraju da se nastave, kako u kontekstu priprema za pregovore, tako i kontekstu obaveza Srbije prema evropskoj perspektivi.

"Sigurno je da će se osvrnuti i na implementaciju dogovora iz dijaloga sa Prištinom", rekla je Kocijančičeva.

Radio Slobodna Evropa podseća da su se pojavili nagoveštaji da će - uz poglavlja 23 i 24, kojima će početi pristupni pregovori sa Srbijom, poslednje poglavlje 35, koje se do sada odnosilo na ostala pitanja, u slučaju Srbije obuhvatiti i sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

To praktično znači da se pristupni pregovori sa Srbijom, koji će, kako navodi radio, trajati godinama, ne bi mogli završiti bez uspešnog zatvaranja poglavlja 35.

U delegaciji Srbije koja će se sastati s evropskim komesarom biće premijer Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Premijer Srbije je izjavio da će s Fileom početi razgovori o pregovaračkom okviru i da je EU već odredila 18 oblasti u kojima će u Srbiji obaviti analitički pregled stanja (skrining).

Teme razgovora uključuju uspostavljanje neophodnih struktura u Srbiji za proces pregovora, kao i potvrđivanje kontinuiranih prioriteta Srbije na putu ka EU: održavanje toka reformi, sprovođenje svih sporazuma u okviru dijaloga s Prištinom, produžetak zauzimanja ključne uloge u regionu i unapređenje trajnog pomirenja. "Odluka o otvaranju pristupnih pregovora predstavlja veliki uspeh srpskog rukovodstva čime se nagrađuju kontinuirani napori ulagani tokom prošle decenije. Ti napori moraju biti nastavljeni: proces pregovaranja je zahtevan i traje godinama", izjavio je File uoči dolaska u Beograd.

Kako je Tanjugu u ponedeljak rekao Fileov portparol Peter Stano, komesar će sagovornicima predstaviti "neophodne strukture koje zemlja mora da ima za proces pregovora i potvrdiće prioritete za evropsku agendu Srbije, a koji se tiču nastavka reformi, sprovođenja briselskog sporazuma s Prištinom, ali i uloge u regionu i promovisanju pomirenja".

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adrijano Martins izjavio je u ponedeljak da će tokom Fileove posete Beogradu posebna pažnja biti posvećena poglavljima 23 i 24, koja se tiču pitanjima pravosuđa i pravde, slobode i sigurnosti, a koja će biti prva otvorena u pregovorima.

Martins je poručio da će, međutim, tempo napretka zavisiti od suštinskih napora Srbije u sprovođenju briselskog sporazuma sa Prištinom i u reformi pravosuđa.

File je 2. jula uputio nacrt pregovaračkog okvira na konsultacije nadležnim službama EU, a posle konsultacija, finalna verzija nacrta naći će se pred zemljama članicama 26. jula. Kako se očekuje, radne grupe Saveta ministara trebalo bi da usvoje pregovarački okvir pre letnje pauze, što znači da bi Srbiji mogao da bude upućen na jesen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: