Subota, 31.03.2012.

09:40

Sat za našu planetu i u Srbiji

Akcija "Sat za našu planetu" u kojoj će na jedan sat biti ugašena svetla na javnim objektima širom sveta, biće sprovedena danas i u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Default images

Svetla će se gasiti u 20.30 sati u Beogradu i još 40 gradova Srbije.

U Beogradu će, u okviru akcije, biti ugašena dekorativna rasveta na zgradama Skupštine grada i Skupštine Srbije, Etnografskog muzeja i na muzejima Nikole Tesle i Knjeginje Ljubice, kao i na Crkvi Svetog Marka, Hramu Svetog Save, Ruskoj crkvi.

Na jedan sat u mraku će biti i beogradski mostovi, spomenik "Pobednik" na Kalemegdanu, Kula Nebojša...

Središnja manifestacija u okviru beogradskog "Sata za našu planetu" biće na Trgu Republike, gde će volonteri zapaliti sveće i skrenuti pažnju na posledice globalnog zagrevanja i emisiju štetnih gasova, a nastupiće i ansambl "Sambasa".

Sekretarijat za zaštitu životne sredine pozvao je Beograđane, ali i stanovnike drugih gradova u Srbiji, da podrže akciju i na jedan sat ugase svetla i u svojim stanovima.

Akciju "Sat za našu planetu" organizuje Svetski fond za prirodu šesti put, uvek poslednje subote u martu, pošto se taj dan približno poklapa sa ravnodnevicom, dok se u Srbiji akcija održava četvrti put.

Ove godine, u akciji će, prema procenama organizatora, učestvovati oko dve milijarde ljudi u oko 140 zemalja širom sveta i u istom trenutku u mraku će biti najpoznatije svetske građevine, kao što su Ajfelov toranj, Bakingemska palata, zgrada opere u Sidneju, most Golden gejt, Zabranjeni grad u Pekingu i mnoge druge.

Prvi put, akcija se širi i u svemir, pošto će astronauti danas, sa međunarodne svemirske stanice, pratiti gašenje svetla širom planete i fotografisati taj prizor.

Globalnu akciju, koja se zalaže za smanjenje zagrevanja planete Zemlje i za sprečavanje klimatskih promena, podržaće i kompanije "Merkator S" i "Karlsberg Srbija".

"Merkator S" će na jedan sat isključiti rasvetu u svim svojim objektima, a pivara "Karlsberg" će na jedan sat ugasiti svetla u kancelarijama, distributivnim centrima i na svetlećim reklamama, i pozvati sve zaposlene da se uključe u akciju i uštede električnu energiju u svojim domaćinstvima.

U akciji "Karlsberga" učestvovaće 21 kompanija te grupacije širom sveta, pa će svetla biti isključena u ukupno 64 zgrade i distributivna centra, na 49 svetlećih reklama i 38 zgrada pivare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: