Ponedeljak, 11.04.2011.

17:49

Vučurević odbacio sve optužbe

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević je u iskazu istražnom sudiji odbacio sve navode optužnice Županijskog tužilaštva u Dubrovniku.

Izvor: Tanjug

Default images

Vučurevića je saslušao istražni sudija Višeg suda u Šapcu, povodom zahteva Hrvatske za njegovo izručenje.

Hrvatska traži Vučurevića zbog optužbi za ratne zločine nad civilima u Dubrovniku, a njegova odbrana je predložila da mu se ukine ekstradicioni pritvor.

Vučurević je tokom dvočasovnog saslušanja, koje je danas obavljeno u šabačkom zatvoru, odbacio sve navode optužnice Županijskog tužilaštva u Dubrovniku iz 1993. godine, izjavio je Tanjugu njegov branilac Vladimir Božović, koji je prisustvovao saslušanju.

"On (Vučurević) je podsetio šabački Viši sud da je 2003. povodom događaja u Dubrovniku već davao iskaz pred Haškim tribunlaom, koji je zaključio da nema mesta ni sprovođenju istrage, a kamoli podizanju optužnice protiv njega", istakao je Božović.

Vučurevićev branilac je napomenuo da odbrana smatra da ne postoje razlozi za izručenje Vučurevića i izrazio očekivanje da će pravosudni organi Srbije odbiti molbu Hrvatske.

Božović je napomenuo da je odbrana predložila sudu da se Vučureviću ukine pritvor, jer je star i bolestan čovek, napominjući da je (odbrana) vlastima BiH, čiji je on državljanin, kao i Republici Srpskoj uputila zahteve da obezbede garancije (jemstvo) za njegovu odbranu sa slobode.

Takođe im je predočeno mesto u Srbiji na kome bi Vučurević boravio tokom postupka odlučivanja o molbi Hrvatske, dodao je Božović.

Ministarka daje konačnu reč o izručenju

Odluku o ispunjenosti uslova za izručenje naknadno će doneti krivično vanpretresno veće suda, rekao je Tanjugu portparol suda Slobodan Velisavljević i napomenuo da se odluka ne očekuje danas, već posle razmatranja hrvatskog zahteva i prateće dokumentacije.

Pored Božovića, Vučurevića brane advokati Vladimir Cvijan, koji je takođe prisustvovao saslušanju, Svetozar Pavlović, Svetozar Vujačić i Aleksandar Đorđević.

Na rešenje tog suda o eventualnoj dozvoli izručenja, Vučurević će imati pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, a konačnu odluku o molbi Hrvatske doneće ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Vučurević je uhapšen, 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika od 1991. do 1995. godine.
Viši sud u Šapcu mu je istog dana u večernjim časovima odredio ekstradicioni pritvor od 18 dana.


Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. je podneo Konzulatu Srbije u Bosni i Hercegovini zahtev za dobijanje srpskog državljanstva, ali ga nije dobio, pa bi Hrvatskoj mogao da bude izručen u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: