Utorak, 11.01.2011.

18:42

Naplata dugova nije "uterivanje"

Zbog otežane naplate, banke se sve češće odlučuju da svoja potraživanja od građana ili preduzeća prepuste agencijama za naplatu dugovanja.

Izvor: B92

Default images

Kancelarija poverenika za infomacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti apelovala je da država posveti više pažnje zaštiti ličnih podataka građana.

Agencije za naplatu dugovanja po diskontnoj ceni od banke otkupe dug i onda pokušavaju da ga naplate, prvo dogovorom a onda tužbom.

U agenciji "EOS matriks" kažu da se njihovi operateri ponašaju korektno, da ne prete, ne uznemiravaju i ne ucenjuju.

Radi se u dve smene po šest sati, a o sebi ne razmišljaju kao o uterivačima dugova.

Narodna banka u pisanom odgovoru navodi da je ovo poslovanje po zakonu u slučaju da je banka već pokušala da naplati svoje potraživanje:

Banka može u skladu sa odlukom o upravljanju rizicima zbog neizvršavanja obaveza dužnika prema banci potraživanje od tog dužnika pod uslovom da je dospelo i da je banka pokušala da ga naplati - ustupiti pravnom licu saglasno Zakonu o obligacionim odnosima. Kupac duga uslove ugovora ne može menjati ukoliko bi takva izmena dovela klijenta u nepovoljniju poziciju u odnosu na uslove koje je predvidela banka u ugovoru.

U EOS-u navode da uslovi otplate ostaju isti i da se kamata ne menja.

Banke pored potraživanja, agencijama ustupaju i lične podatke klijenata, pa je povernik za zaštitu podataka ličnosti tražio da se promene zakoni i zaštiti privatnost.

U Srbiji ima nekoliko agencija za naplatu dugovanja i gotovo sve banke sa njima sarađuju, ali nerado govore o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

20 h

Podeli: