Održana komemoracija u Jasenovcu

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio u Jasenovcu najdublje žaljenje zbog svih žrtva ustaškog logora u Jasenovcu. Jadranka Kosor izviždana od okupljenih.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.04.2010.

11:14

Default images

Nekoliko hiljada ljudi, predvođenih najvišim hrvatskim državnim zvaničnicima, okupilo se kod spomenika "Kameni cvet", u Spomen-području Jasenovac, kako bi odali počast brojnim žrtvama ovog ustaškog logora smrti i obeležili 65. godišnjicu proboja preživelih logoraša.

Prisutnima su se obratili predsednik Ivo Josipović, njegov prethodnik Stjepan Mesić, premijerka Jadranka Kosor i potpredsednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, kao i bivši zatvorenik logora Refik Piskavica. Premijerku Kosor i ministre prisutni su izviždali, dok su najveći aplauz dobili Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

Josipović je istakao da nijedan zločin ne sme da bude pravdan drugim zločinom i da se koristi u političke svrhe za raspirivanje zala. Istakao je da se "Jasenovcu puno zna, ali da se ne pamti dovoljno koliko je nevinih ovde stradalo".

"Republika Hrvatska duboko žali zbog zla koji je bilo koji pripadnik hrvatskog naroda bilo kada naneo. Tada to nije niko hteo reći, ali vi se sećate, ja jesam. To je bila moja dužnost, izraz mog iskrenog uverenja", rekao je Mesić.

Premijerka Jadranka Kosor izrazila je najdublju počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac.

"Snažno osuđujemo zločine protiv nevinih. Zlo se ne sme zaboraviti, mržnja nas ne sme zaraziti", rekla je hrvatska premijerka, Jadranka Kosor u Jasenovcu.

Dodala je da se hrvatski narod "zlu nacizma i fašizma suprotstavio boreći se za slobodu i mir". "Slobodna, demokratska i nezavisna Hrvatska stvorena je na temeljima antifašizma na čemu želi da gradi i evropsku budućnost", naglasila je Jadranka Kosor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: