Utorak, 02.03.2010.

01:45

"Unmik/Kosovo" kao kompromis?

Predstavnici Kosova, prema saznanjima medija, učestvovaće na konferenciji na Brdu kod Kranja pod imenom "Unmik/Kosovo". Kosovski političari demantuje te navode.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

U radnim materijalima za regionalnu konferenciju EU-Zapadni Balkan, koja se održava 20. marta na Brdu kod Kranja, biće naznačeno da Kosovo nastupa pod oznakom "Unmik/Kosovo", dok će ispred učesnika za stolom stajati natpisi samo s njihovim imenom i prezimenom, bez navođenja zemlje, saznaje beogradski dnevnik "Danas".

Slovenija će na skup pozvati s Kosova i predstavnike vlasti u Prištini i predstavnike Unmika, potvrdila je listu otpravnica poslova slovenačke ambasade u Beogradu Jadranka Šturm-Kocjan.

"Konferencija će biti organizovana po takozvanom 'gimnih' formatu, odnosno na način na kakav su slični neformalni skupovi EU i do sada bili sazivani. Organizatori će kao učesnike s Kosova pozvati najviše zvaničnike institucija u Prištini i predstavnike Unmika. U materijalima za konferenciju trebalo bi da bude jasno naznačeno da Kosovo nastupa pod oznakom 'Unmik/Kosovo', dok će ispred učesnika za stolom stajati natpisi samo s njihovim imenom i prezimenom, bez navođenja zemlje iz koje dolaze. Takođe, što se tiče Kosova, prvo će biti data reč predstavniku Unmika, a zatim predstavniku kosovskih institucija“, objasnila je Šturm-Kocjanova za "Danas".

Kako list saznaje iz izvora u EU u Briselu, predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiju i Hašim Tači, pristali su da pod ovim uslovima učestvuju na konferenciji.

Ambasadori Slovenije i Hrvatske u Prištini, kao dve zemlje koje u saradnji sa Savetom EU organizuju skup na Brdu kod Kranja, razgovarali su sa Sejdijuom i Tačijem i predstavili im predviđeni „gimnih“ format sastanka, na koji su ova dvojica pristali.

Na konferenciju bi trebalo da otputuju i Sejdiju i Tači, rekli su sagovornici lista u Briselu.

Kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića ne može da komentariše ovakve informacije, jer zvanični poziv na ovaj skup još nije stigao u Beograd.
"Republika Srbija veoma uvažava Republku Sloveniju i, zbog toga, ne želimo da izlazimo u javnost s komentarima pre nego što dobijemo zvanični poziv organizatora", rečeno je "Danasu" u predsednikovom kabinetu.

Podsetimo, Tadić je nedavno izjavio novinarima da Srbija nema ništa protiv učešća Prištine na međunarodnim skupovima, ako je ona predstavljeno kao "Unmik/Kosovo".

Krasnići: Kosovo u Kranju kao država

Portparol Vlade Kosova Memli Krasnići demantovao je, u izjavi za KIM radio, pisanje štampe u Prištini da će predsednik i premijer Kosova učestvovati na samitu u Kranju pod nazivom Kosovo-UNMIK, napominjući da će Kosovo "uvek i svuda" biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država.

On je ukazao da su ti navodi netačni i najavio da će kosovski predstavnici na regionalnoj konferenciji, koju u Kranju 20.marta organizuju Slovenija i Hrvatska, nastupiti kao predstavnici suverene države Kosovo.

Kosovo će uvek i svuda biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država, naglasio je Krasnići.

I portparol Fatmira Sejdijua, Džavit Bećiri, poručuje da će Sejdiju učestvovati na konferenciji u Sloveniji, samo ako bude pozvan kao predsednik nezavisne države Kosovo, a nikako “UNMIK Kosovo“.

"Predsednik (Sejdiu) još nije dobio poziv za sastanak koji treba da se održi u Sloveniji na Brdu kod Kranja. Međutim on će tamo otići jedino ako bude pozvan u svojstvu predsednika nezavisne i suverene države, i nikako drugačije", izjavio je Bećiri za agenciju Beta.

Najava da će predstavnici kosovskih vlasti u Kranju učestvovati pod imenom Kosovo-UNMIK preneo je list "Koha ditore", pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Iz slovenačke ambasade listu je potvrđeno da će na samit biti pozvani i predstavnici UNMIK i predstavnici Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: