Rasmusen:Građani da odluče o NATO-u

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da je na građanima Srbije da odluče da li je članstvo u tom savezu od koristi za Srbiju ili nije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

00:18

Default images

"Čvrsto verujem da je evroatlantska integracija zemalja zapadnog Balkana presudna za dugoročnu bezbednost i stabilnost", rekao je Rasmusen za "Blic" i dodao da Deklaraciju o neutralnosti, koju je usvojila Skupština Srbije, ne vidi kao prepreku za razvoj saradnje NATO-a i Srbije.

"Mnoge neutralne države su značajno angažovane kao partneri NATO-a, kao na primer Austrija, Finska i druge", rekao je Rasmusen i podsetio da je Srbija pristupila programu "Partnerstvo za mir" krajem 2006. godine.

Ocenjujući da u proteklom periodu Srbija nije u potpunosti iskoristila potencijale tog programa, Rasmusen je rekao da se nada da će Beograd postati aktivniji.

"Ali je na vašoj vladi odluka da li želi da to uradi", rekao je on.

Povodom planova NATO-a da smanji svoje trupe na Kosovu na 2.500 pripadnika, Rasmusen je kazao da je "postupna tranzicija jedinica Kfora ka snagama za odvraćanje sukoba prirodni rezultat povećane i održive normalizacije bezbednosne situacije na terenu na Kosovu".

"Mi trenutno očekujemo smanjenje trupa na 10.000 pripadnika u januaru 2010. godine... Dalja smanjenja biće dogovorena samo ukoliko članice NATO smatraju da bezbednosna situacija i politička situacija zaslužuju takvu odluku", kazao je Rasmusen.

Na pitanje da oceni bezbednosnu situaciju u BiH nakon neuspešnih pregovora u Butmiru, on je rekao da politička situacija u toj zemlji "nije onakva kakva bi trebalo da bude".

"Doneli smo odluku da će BiH pristupiti Akcionom planu za članstvo programu savetodavne i praktične pomoći koji je osmišljen u skladu sa individualnim potrebama država koje uđu u NATO - čim bude ostvarila neophodni napredak u reformskim naporima", kazao je generalni sekretar NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: