Norveška: Centrala na morsku vodu

Norveška je otvorila prototip centrale na morsku vodu koja će koristiti novu tehnologiju u proizvodnji obnovljive energije, javile su agencije.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

15:32

Default images

U jednoj napuštenoj fabrici na fjordovima Norveške, energetska kompanija Statkraft testiraće osmotsku centralu i novi vid energije koja bi zemljama koje imaju pristup moru omogućila da manje zavise od fosilnih goriva.

"Iako to nije dovoljno da spasemo planetu, smatramo da će osmotska energija biti značajna u planovima za proizvodnju obnovljive energije", rekao je na otvaranju generalni direktor Statkrafta Bard Mikelsen.

Osmotska centrala koristi razliku pritiska između slane i slatke vode koje su odvojene polupropustljivom membranom. Slatka voda, koja ima manju gustinu, teći će kroz membranu ka slanoj vodi, stvarajući pritisak koji uz pomoć turbine može da se transformise u energiju.

Statkraft i norveška država investirale su 150 miliona kruna za projekat centrale i istraživanja u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: