Svet 3

02.05.2024.

18:35

Ukrajinci pred porazom?

Ruska vojska, nastavljajući napade severno od Očeretina, znatno je proširila svoju oblast kontrole.

Izvor: Novosti

Ukrajinci pred porazom?
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Podeli:

Ukrajinska strana potvrđuje izveštaje da su ruske oružane snage ne samo ušle u selo Arhangelskoje (Arhangelsk), već su sada zauzele više od 80 odsto njegove teritorije. Ukrajinski oficiri označavaju severni deo sela na mapama kao "sivu zonu".

Shodno tome, ovo ukazuje da Oružane snage Ukrajine više ne kontrolišu Arhangelsk. Pod naletom ruske vojske izgubljena je ukrajinska kontrola nad ovim naseljenim područjem.

S obzirom na to da su ruske trupe prethodno izravnale front u operaciji duž linije Arhangelskoje-Keramik, ukupna površina osvojene teritorije na ovom delu fronta dnevno je premašila osam kvadratnih kilometara.

U vezi sa događajima na frontu, ukrajinski korisnici interneta podsetili su na izjavu Zelenskog od 5. aprila.

Podsetimo, tada je predsednik Ukrajine rekao sledeće: "Napredovanje ruske vojske je zaustavljeno".

Te reči je rekao posle gubitka Avdejevke. Međutim, od izjava Zelenskog, ruska vojska je pod svoju kontrolu stavila mnoga naselja, uključujući Orlovku, Tonjenjkoje, Semjonovku, Berdiči, Očeretino, Solovjovo, Novobahmutovku, Novokalinovo, Keramik, kao i Kislovku (Harkovska oblast).

Napredovanje u Arhangelsku omogućava proširenje zone kontrole duž puta koji povezuje Donjeck sa Konstantinovkom.

Ukrajinska vojska nastavlja da gubi pozicije i teritorije pod stalnim naletom Oružanih snaga Rusije. Tako se saznalo da ruske oružane snage napreduju ka selu Sokol, koje se nalazi jugozapadno od ranije zauzetog grada Očeretina.

Ukrajinski odredi koji su proterani iz Solovjova pokušali su da se povuku do Sokola, ali su na poljima između ovih sela bili aktivno pokriveni ruskom artiljerijom, a i operateri FPV-dronova delovali su po jedinicama koje se povlače.

Trenutno ukrajinske snage pokušavaju da zadrže selo Sokol, ali to nije lako. Činjenica je da sa severa i istoka dominantni visovi istoje nad selom.

Vojnici ukrajinskih snaga ne kontrolišu ove položaje u samom Sokolu već su pod vatrom ruskih trupa.

Napredovanje Oružanih snaga Ruske Federacije zapadno od Solovjova, koji je nedavno zauzet, omogućava proširenje zone kontrole na Očeretinskom sektoru fronta. U isto vreme ruske jedinice proveravaju najslabije tačke u odbrani ukrajinskih snaga i na zapadu i na severu fronta kod Očeretina.

Ali samouvereni napredak duž svakog od ovih ofanzivnih vektora može ukazivati na to da nema jakih mesta u odbrani ukrajinskih snaga nakon gubitka kontrole nad Očeretinom u ovom sektoru fronta. Pristigle rezerve još nisu promenile situaciju.

Podsetimo, Forbs je dan ranije objavio članak u kome se navodi da je 47. brigadi Oružanih snaga Ukrajine, koju su obučavali instruktori NATO, "potrebna reorganizacija" posle poraza kod Berdičija i Očeretina.

Naznačeno je da su za samo nekoliko dana borbi izgubili 40 borbenih vozila pešadije bredli (Bradley) i većinu svog ljudstva.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

16 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: