Ministarka za aranžman sa MMF-om

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da je za Srbiju dobro da sklopi novi aranžman s MMF-om.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2008.

04:42

Default images

Ona je u intervjuu za "Ekonomist magazin" ukazala da bi, ukoliko bi ekonomska politika Srbije dobila pozitivnu ocenu MMF-a, to sigurno pomoglo Srbiji da brže dobije status kandidata za prijem u EU. Najavljujući rebalans budžeta za kraj septembra, Dragutinovićeva je nagovestila da će posle rebalansa projektovana inflacija za ovu godinu biti korigovana sa 6,5 na 8,5 odsto.

Dragutinovićeva je rekla da, bez obzira na to što se ne slaže uvek s preporukama MMF-a, ta međunarodna finansijska institucija tera ekonomiju određene države da vodi odgovornu fiskalnu politiku, što može da utiče na povećanje rejtinga zemlje, a to znači niže troškove finansiranja.

"Ja sam, dakle, za neku vrstu programa s MMF-om i to što pre - to bolje", navela je Dragutinovićeva.

Radi oživljavanja skoro umrtvljenog tržišta kapitala u Srbiji, Dragutinovićeva je najavila promenu zakone o hartijama od vrednosti i o preuzimanju, "jer su oni bukvalno kočnica bržem razvoju".

"Moraju se promeniti i zakoni o porezu na kapitalnu dobit i prenos apsolutnih prava. U zemljama s nerazvijenim finansijskim tržištem obično i ne postoje ovakvi porezi, dok u Srbiji postoje i visoki su", objasnila je Dragutinovićeva i navela da je ona pristalica ideje da se ti porezi ukinu.

Ukidanje poreza na kapitalnu dobit bi definitivno doprinelo razvoju tržišta kapitala, "a nama je potreban veliki pomak u relativno kratkom roku, recimo u narednih šest meseci", kazala je ministarka finansija.

Odgovarajući na pitanje kada će se potpuno liberalizovati kapitalne transakcije, Dragutinovićeva je objasnila da Srbija za to ima četiri godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, "a moguće je da ćemo to uraditi i ranije".

"Kao neko ko je došao iz NBS, nisam sklona da sve uradimo odmah, posebno kada se radi o kratkoročnim transakcijama, ali najveći deo biće liberalizovan za dve godine", najavila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: