Nedelja, 08.07.2007.

17:53

Otvorene arhive o represalijama

Otvorene su arhive bivšeg SSSR-a o represalijama tokom perioda 1920-1950.

Izvor: Tanjug

Default images

Sa dokumentima se sada može upoznati svaki građanin Rusije, izjavio je načelnik Uprave arhivskog fonda Federalne službe bezbednosti (FSB), nekadašnjeg KGB-a, Vasilij Hristoforov.

Hristoforov je u intervjuu agenciji Interfaks rekao da građani mogu da napišu zahtev Centralnom arhivu FSB-a ili da se obrate lično, uz navođenje sa kakvim materijalima i sa kojim ciljem žele da se upoznaju sa arhivskom građom.

I dalje se čuvaju kao tajni detalji o privatnom životu osuđenika koje ne treba da zna širi krug javnosti, zbog čega se članovima porodice predlaže da se najpre sami upoznaju sa dokumentima a potom da odluče da li će dati nekom ovlašćenje da ih proučava ili objavljuje, da se ne bi zloupotrebljavao "prljav veš".

Ostaće tajni i podaci o saradnicima organa bezbednosti i licima koja su im tajno pomagala, a operativni podaci u predmeti o osumnjičenima za antisovjetsku agitaciju i propagandu su uništeni, rekao je Hristoforov.

Prošle godine su, prema rečima Hristoforova, stručnjaci arhiva dobili 3.500 zahteva od privatnih lica i institucija, od kojih je 1.500 ostvarilo pravo da se upozna sa arhivskim materijalima.

On je naveo da Centralni arhiv FSB-a sarađuje i sa organima SAD, kojima je od 1994. godine predato 60.000 stranica kopija ahrivskih dokumenata Službe o zločinima nacista u vreme Drugog svetskog rata.

Skidanje oznake tajnosti sa zakona i drugih normativnih akata (ukaza i naredbi državnih i partijskih organa),  koji su služili kao osnova za masovne represije i kršenje ljudskih prava na teritoriji bivšeg SSSR-a, počelo je ukazom predsednika Rusije juna 1992. godine.

U nedostatku preciznih podataka, danas figuriraju različite procene o 20 miliona ili čak 40 miliona žrtava.

Prema rezultatima istraživanja Analitičkog centra Levada s početka ove godine, 31 odsto stanovništva Rusije smatra Josifa Visarionoviča Staljina "neljudskim tiraninom, krivim za ubistvo miliona nevinih ljudi", ali je skoro isto toliko i onih koji su spremni da mu oproste "greške i poroke" koji "su mu pripisivani" i koji smatraju da je "najvažnije da je pod njegovim rukovodstvom sovjetski narod pobedio u Velikom otadžbinskom ratu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

36 min

Podeli: