Utorak, 26.12.2023.

17:45

Parlament Turske odobrio: Švedska je kandidat za ulazak u NATO

Spoljnopolitički odbor turskog parlamenta odobrio je danas kandidaturu Švedske za učlanjenje u NATO, što je ključni korak ka proširenju Alijanse.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Shutterstock/Vitalii Vodolazskyi

Kandidatura je odobrena posle 19 meseci odlaganja tokom kojih je Ankara zahtevala ustupke od Stokholma.

Naredni korak biće glasanje o kandidaturi Švedske u parlamentu za nekoliko nedelja, kada se očekuje da turski poslanici podrže predlog, prenosi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatim bi trebalo da potpiše zakon.

Švedska i Finska zatražile su prijem u NATO prošle godine, a Ankara je ratifikovala samo zahtev Finske.

Erdogan je u decembru sugerisao da će parlament odobriti zahtev Švedske samo ako američki Kongres dozvoli Turskoj kupovinu desetina borbenih aviona F-16 i rezervnih delova i ako drugi NATO saveznici, uključujući Kanadu, ukinu embargo na oružje Ankari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: