Sreda, 09.06.2021.

17:14

Prvi (skoro) smenjeni albanski predsednik

Albanski predsednik Iljir Meta je prvi predsednik od sedam izabranih nakon pada komunističkog režima koga je smenio Parlament te države.

Izvor: Tanjug

Prvi (skoro) smenjeni albanski predsednik
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Meta je ujedno i deveti predsednik koga je Albanija ikada imala, treći izabran na predlog Demokratske stranke, prenosi portal Egzit.

Prvog predsednika u istoriji Albanija je dobila 25. januara 1925. godine.

Prvi izbori nakon pada komunističkog režima održani su u martu 1991. godine, a drugi godinu dana kasnije i na njima je pobedio Salji Beriša.

Meta je na vlast došao 2017. godine, a današnje glasanje je drugo na kome se izglasavalo poverenje predsedniku i drugo koje se odnosilo na Metu.

Nakon današnjeg glasanja, ostaje da se sačeka odluka Ustavnog suda koja će biti i konačna.

"Želim vam mirno, opuštajuće i veselo poslepodne"

Meta, kome je danas Skupština izglasala nepoverenje, reagovao je na društvenim mrežama na tu odluku i poslanicima poželeo "mirno i veselo poslepodne".

"Dragi prijatelji, želim vam mirno, opuštajuće i veselo poslepodne, uz ove inspirativne reči", napisao je Meta citirajući gaf jednog opozicionog poslanika koji je tokom rasprave govorio o "penzionisanim unucima", prenosi albanski portal ABC.

Meta je danas smenjen sa 105 glasova "za", sedam protiv i tri uzdržana i on je prvi predsednik u istoriji Albanije koji je smenjen u Parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: