Četvrtak, 09.04.2020.

07:51

Stejt Department: Asad je tri puta upotrebio hemijsko oružje

Organizacija za zabranu hemijskog oružja u izveštaju je režimu sirijskog predsednika Bašara al Asada pripisala tri slučaja upotrebe hemijskog oružja.

Izvor: Tanjug

Stejt Department: Asad je tri puta upotrebio hemijsko oružje
Foto: EPA/ SANA

To je saopštio Stejt Department.

Istražni i identifikacioni tim OPCV (IIT) zaključio je da postoje opravdani razlozi za verovanje da su sirijske arapske vazduhoplovne snage 24. i 30. marta 2017. bacile vazdušne bombe sa sarinom u Ltamenah i bacile cilindar koji sadrži hlor u bolnicu u istom mestu 25. marta 2017. potvrđujući da režim koristi hemijsko oružje i ne poštuje ljudski života, navodi se u izveštaju.

Prema Stejt Departmentu, "uprkos pristupanju Sirije Konvenciji o hemijskom oružju 2013. godine, Asadov režim je od tada više puta izvršio napade hemijskim oružjem da bi zadržao svoj moć".

Zajednički istražni mehanizam OPCV-UN prethodno je potvrdio da je Asadov režim koristio hemijsko oružje u više navrata, a sada je IIT izveštaj poslednji u sve vecćem broju dokaza da Asadov režim koristi hemijsko oružje u Siriji kao deo namerne kampanja nasilja nad sirijskim narodom, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: