Utorak, 30.04.2019.

17:51

"EU će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine"

Sastanak u Berlinu je dobrodošao kao doprinos i pomoć, ali EU je ta koja će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, rekla je Maja Kocijančič.

Izvor: Beta

Foto: Tanjug/Marina Maksimoviæ

"Pozdravljamo svaki angažman na podršci dijalogu uz posredstvo EU, uključujući i moguće buduće sastanke. Svaki ovakav sastanak je od pomoći i može biti doprinos, ali dijalog je proces u kojem posreduje EU", izjavila je Kocijančičeva za RTS, odgovarajući na pitanje da li je u dijalogu došlo do promene formata.

Najavila je da će visoka predstavnica nastaviti kontakte sa stranama i učestvovati na sastanku procesa Brdo-Brioni u Tirani osmog i devetog maja.

"Federika Mogerini je spremna da organizuje novi sastanak u okviru dijaloga, ali jasno je da Kosovo mora da suspenduje tarife da bi brz nastavak dijaloga bio moguć", izjavila je Kocijančičeva.

Portparolka visoke predstavnice EU ocenila je da je sastanak u Berlinu bio važan signal spremnosti dve zemlje članice, Francuske i Nemačke, da, zajedno sa ostalima, sa više posvećenosti podrže dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron organizovali su juče u Berlinu sastanak s premijerima Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije. Na sastanku su bili i predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Federika Mogerini je u Berlinu imala seriju bilateralnih sastanaka sa liderima regiona u kojima se otvoreno i iskreno razgovaralo o situaciji u regionu, uz potvrdu važnosti regionalne saradnje, dobrosusedskih odnosa i pomirenja, u čemu je dogovor iz Prespe između Grčke i Severne Makedonije postavio istorijski primer, rekla je Maja Kocijančič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: