Nedelja, 12.09.2004.

10:14

Suština je očuvanje državne zajednice

Izvor: B92

Default images

Za stabilizaciju i pridruživanje EU, biće jedan sporazum, za jednu državu, sa dva koloseka, ekonomskim i političkim.

Po povratku iz Brisela, gde je u subotu razgovarao sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, premijer Srbije je rekao da je za Srbiju i Crnu Goru predloženo novo rešenje u spoljnotrgovinskom i carinskom režimu, ali da je suština očuvanje državne zajednice.

"Kad je reč o političkom delu državne zajednice, funkcionisanja njenih institucija, više je nego jasno zaključeno da se Ustavna povelja mora sprovoditi i da će neka vrsta, u ovom trenutku preko potrebnog povezivanja, cementa buduće državne zajednice biti upravo ti politički procesi", rekao je Vojislav Koštunica.

On je naveo da je tema razgovora bio i plan Vlade Srbije za Kosovo, i dodao da je Solanu podsetio da samouprava za Srbe obezbeđuje zaštitu ljudskih prava Srba i njihov opstanak, što ih podstiče i ohrabruje da izađu na izbore.

Aktuelno pitanje međunacionalnih incidenata u Vojvodini, bilo je jedna od tema razgovora premijera Srbije sa visokim predstavnikom EU. Premijer je rekao da događaji u Vojvodini nemaju razmeru pojave, pa se ne radi o nečemu što zahteva internacionalizaciju. "Ako nešto može da ugrozi stabilnost u regionu, onda to nisu slučajevi o kojima je reč, već predimenzioniranje tih slučajeva, njihovo preterano naglašavanje i jake reči o tim slučajevima", kaže premijer.

Nezaobilazna tema bila je i saradnja Srbije sa Haškim tribunalom. Prema rečima Koštunice, nije bilo nikakvih uslovljavanja tim pitanjem. Koštunica je Solanu upoznao sa, kako je rekao, svim merama u vezi sa slučajem generala Mladića, kao i da je ukazao da se čini sve da se i druge obaveze prema sudu u Hagu izvrše, ali da dobrovoljna redaja optuženih predstavlja optimalno rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: