Ponedeljak, 03.09.2018.

10:34

Prva u Bondstilu: Vojska, oružje, picerije, koncerti...

Prva televizija imala je ekskluzivnu priliku za razgovor s komandantom baze Bondstil na Kosovu Nikom Dučićem.

Izvor: Prva

Prva u Bondstilu: Vojska, oružje, picerije, koncerti...
Screenshot/TV Prva

Dučić je, u intervjuu za Prvu televiziju, govorio o svom srpskom poreklu, porodici, obrazovanju. Takođe, govorio je i situaciji na Kosovu, dijalogu Beograda i Prištine, promenama koje je video od svoje prve posete 2010. godine.

Dučić je, istovremeno, našoj ekipi pokazao i kako izgleda i funkcioniše ovaj američki vojni kompleks koji finansiraju SAD, ali su u njoj smešteni i američki saveznici i partneri, prema operativnim potrebama.

"Recimo, pod mojom komandom je i turska četa, na severu imam i poljsku četu, ovde imamo i hrvatske helikoptere", kaže Dučić.

"Baza se nalazi na površini nešto manjoj od četiri kvadratna kilometara. Tokom godina se Bondstil smanjivao, smanjen je i broj vojnika, kako se smanjivao i broj vojnika okviru KFOR-a. Nekada je i broj objekata bio mnogo veći", objasnio je Dučić i dodao da su na brdima oko baze koja su danas gola nekada bili objekti, barake i štab prethodnih jedinica.

Kako je rekao, "Pre desetak godina bilo je skoro 50.000 vojnika KFOR-a na Kosovu. Danas nas ima oko pet hiljada".

"Sa tolikom infrastrukturom, troškovi održavanja i ostalog bili su veliki i morali smo da te troškove srežemo, vezano za objekte koji se ne koriste", dodao je on i naveo da su uspeli da baza danas bude u potpunosti funkcionalna.

U bazi se, inače, trude da vojnici imaju što normalniji život. Otud i Burger king, picerija, restorani... Čak i prostor za koncerte.

"Imamo dobrovoljački vojnički ansambl. Svirao nam je i jedan lokalni bend. Imamo i USO, to je organizacija koja putuje svetom i zabavlja vojnike. Imamo u planu jedan događaj za dva meseca, imaćemo tri srpska rok benda i tri albanska benda koji će svirati vojnicima. Pre toga, imaćemo srpsko folk društvo. Pokušavamo da organizujemo multietnička dešavanja i neke bilateralne susrete u bazi", kaže Dučić.

Vojnicima je na raspolaganju i bežični internet, a dozvoljeno je i telefoniranje.

"Za vojnike je bežični internet veoma važan da mogu da se čuju sa porodicom i prijateljima. To je velika razlika u odnosu na kada sam ja prvi put služio izvan Amerike, pre mnogo godina", objašnjava Dučić i dodaje da se tada čekalo u redu po sat vremena za telefonski razgovor od 10 minuta.

Bondstil je, ipak, pre svega vojna baza, a na konstataciju da se priča da se u Bondstilu krije mnogo toga što se ne pokazuje javnosti – podzemni grad, tajni tuneli, avioni… - Dučić odgovara da nema nikakvog podzemnog grada, niti tajnih tunela. Nema ni aviona, kaže i dodaje da imaju helikoptere blek houk.

"To su višenamenski helikopteri koji se koriste za prevoz vojnika. Ono što ovde uvežbavamo je da pomažemo u slučaju velikog požara, helikopter ima veliki rezervoar u donjem delu, može da pokupi vodu iz jezera i da posluži za gašenje požara. Takvu obuku takođe vršimo dok smo ovde", objašnjava.

U floti su i UH60 višenamenski helikopter medivak, namenjeni za hitne medicijske intervencije i evakuacije.

Ovaj pravi mali grad ima i bolnicu, vojnu policiju, kao i službu koja vodi računa o svakodnevnoj bezbednosti i infrastrukturi.

Dučić kaže da u Bondstilu ima mnogo žena u uniformi.

"Provešću vas kroz objekat, videćete ih puno. Ali imamo trenutno dosta misija i u američkoj vojsci ima dosta žena raznih specijalnosti koje kvalitetno izvršavaju zadatke. To nas čini različitim u odnosu na ostale armije", naglašava on.

U Bondstilu je, inače, sve napravljeno od drveta jer, kako kaže komandant ove baze, "to i nije trebalo da bude stalna baza". Ipak, dodaje, "Bondstil postoji 19 godina i trebalo bi da nastavi da postoji neko vreme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

49 min

Podeli: