Sreda, 21.02.2018.

14:42

Pre Beograda Lavrov u Sloveniji: Ucena Balkana opasna

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ponovio je u Ljubljani da je stavljanje zemalja Zapadnog Balkana pred izbor - ili Zapad ili Rusija - štetno i veoma opasno.

Izvor: Beta

Pre Beograda Lavrov u Sloveniji: Ucena Balkana opasna
Foto: Getty Images

Na konfenrenciji za novinare posle sastanka sa šefom slovenačke diplomatije Karlom Erjavcom Lavrov je rekao da je to izazvalo i krizu u Ukrajini gde, kako je naveo, postoji opasnost od nacionalističkih, ksenofobnih i nacističkih nereda.

On je dodao i da zbog sankcija koje su SAD zavele Rusiji, američki ambasadori imaju instrukcije da u zemljama u kojima službuju lobiraju protiv saradnje sa Rusijom.

Lavrov i Erjavec razgovarali su o bilaterlanim odnosima, jačanju privredne saradnje, situaciji na Zapadnom Balkanu i ukrajinskoj krizi.

Kako je preneo slovenački portal Siolnet oni su ocenili da su odnosi Rusije i Slovenije prijateljski, posebno kada je reč o privrednoj, političkoj i kulturnoj saradnji.

U razgovoru je bilo reči i o proceduri poštovanja arbitražne presude o razgraničenju Slovenije i Hrvatske.

Lavrov će u Ljubljani razgovarati i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Tokom njegove posete, Rusija i Slovenija će takođe potpisati memorandum o uspostavljanju Međunarodnog centra za II svetski rat u Mariboru koji će se baviti istraživanjem borbe slovenačkog i ruskog naroda protiv fašizma i nacizma. Novac za projekat vredan oko 2,5 miliona evra obezbediće ruska strana.

Lavrov iz Slovenije danas popodne dolazi u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

13 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

20 h

Podeli: