Nedelja, 31.12.2017.

16:18

Izetbegović: Dejton 2 nije realna opcija

Bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir izetbegović u susret 2018. kaže da ta država pre ili kasnije mora da profunkcioniše bez stranaca.

Izvor: Tanjug

Izetbegović: Dejton 2 nije realna opcija
Foto: EPA/Jack Taylor

Kako je rekao, izmenu Dejtonskog mirovnog sporazuma ne smatra realnom opcijom.

“Ne možemo mi doveka imati OHR i ovakvo prisustvo međunarodne zajednice. I ona je u poslednjih deset godina u velikoj meri prepustila Bosni i Hercegovini da 'prohoda', da to sve profukcioniše bez snažnog prisustva i intervencija međunarodne zajednice”, kaže Izetbegović za BHRT u intervjuu koji će biti emitovan večeras.

Govoreći o Dejtonu 2, Izetbegović kaže da to ne smatra realnom opcijom, jer je to, kako veruje, konferencija koja bi morala biti ozbiljno pripremljena, a ako ne bi bila, to bi stvari moglo povući unazad.

Inače, 2018. je godina izbora na svim niovima u BiH, a Izetbegović kaže da zbog izbornog zakona taj proceš neće biti ugrožen.

Ne isključuje, međutim, mogućnost da bude ugroženo formiranje vlasti jer ono zavisi od Doma naroda koji, s obzirom na presudu Ustavnog suda, ne može biti formiran.

Za kašnjenje sa odgovorima na Upitnik Izetbegović krivi Republiku Srpsku, koja, kako kaže, pružala grčevit otpor i kada je na dnevnom redu bila aktivacija MAP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: