Nova ostavka pred izbore, Kristijanu Kernu "preti haos"

Socijaldemokratska partija Austrije kancelara Kristijana Kerna, dve nedelje pred izbore ponovo je suočena sa potresima i ostavkom - preti joj potpuni haos.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2017.

22:19

Nova ostavka pred izbore, Kristijanu Kernu
Foto: Tanjug

Generalni sekretar i šef izbornog štaba Georg Nidermilbihler podneo je ostavku nakon optužbi da je stranka odgovorna za prljavu kampanju protiv političkih protivnika.

Bečki dnevnik “Prese“ i magazin “Profil“ prethodno su objavili da je bivši savetnik SPO Tal Zilberštajn odgovoran za sajt protiv Sebastijana Kurca, koji se zove “Istina o Sebastijanu Kurcu”, na njemu nalaze rasističke i antisemitske poruke.

Taj sajt, koji ima za cilj klevetanje Kurca je nastavio da radi i nakon što je Zilberštajn otpušten kao savetnik za izbornu kampanju, pošto je u Izraelu uhapšen u vezi optužbi za korupciju i pranje ovca.

Prema pisanju medija iz izbornog štaba SPO nastavljen je rad sajta, a “Profil” naglašava da je budžet za tu negativnu kampanju protiv Kurca imao budžet od pola miliona evra.

Najmanje jedan član izbornog štaba SPO, prema medijima, bio je umešan u ovu prljavu kampanju ili je makar znao o tome.

Nidermilbihler za sebe tvrdi da ništa nije znao o delovanju unutar izbornog štaba s tim u vezi.

Tokom čitavog dana, posle ove izjave, on je bio izložen kritikama ostalih parlamentarnih partija, nakon čega je odlučio da podnese ostavku.

On je, na hitno sazvanoj konferenciji za štampu, na kojoj nisu bila dozvoljena pitanja, rekao da preuzima potpunu odgovornost i da se povlači sa mesta generalnog sekretara stranke i šefa izbornog štaba.

Istovremeno je negirao da je SPO upravljala spornim sajtom, kao i da ga je finansirala.

Niderbilmihler priznao je da je “najveća greška bila” da se angažuje Zilberštajn.

Inače i Zilberštajn se, posle dužeg vremena javio za reč preko dnevnika “Esterajh”, ali nije želeo da komentariše predizbornu kampanju SPO, kao ni prljavu kampanju protiv Kurca.

On je samo poručio da smatra ispravnom odluku SPO da ga otpuste, posle svega što se dogodilo.

Takodje je izneo teoriju da su politički protivnici “ubacili krtice” u SPO, koji puštaju sve informacije u javnost.

Problemi SPO počeli su još početkom ove godine, kada se po prvi put pojavila informacija da ta stranka priprema prljavu kampanju protiv Kurca i da je za to uspostavila jedan tim, koji je trebalo da sakupi sve “prljave” stvari iz privatnog života šefa OVP.

U julu je i Slobodarska partija Austrije (FPO) ukazala da Zilberštajn stoji iza aktivnosti SPO prljave kampanje i kao dokaz navela upravo fejsbuk grupu protiv Kurca.

SPO je tada još negirala sve tvrdnje, ali je unutar stranke došlo do podnošenja ostavke menadžera kampanje Sstefana Sengla zbog svadje sa Zilbertalom.

Sredinom avgusta Zilberštajn biva uhapšen u Izraelu, nakon čega biva otpušen od SPO.

Početkom septembra pojavili su se prvi dokumenti Zilberštajna o prdizbornoj kampanji koju je planirao za SPO, prema kojima je proizvoedeno više video materijala protiv Kurca.

Tada je SPO odbacila da je direktno bila umešana u proizvodnju tog materijala.

Dve nedelje pred izbore, koji su zakazani za 15.oktobar, novi udarac tokom predizborne kampanje, nanosi veliku štetu SPO, koja je prema istraživanjima javnog mnjenja pala na treću poziciju, odnosno do skoro se sa FPO borila za drugo mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: