Svet 22

30.04.2024.

14:07

Stižu avioni "sudnjeg dana"

Ministarstvo odbrane SAD je u petak zvanično odabralo korporaciju Sijera Nevada da opremi i konfiguriše nove avione "sudnjeg dana".

Izvor: Avio Press

Stižu avioni "sudnjeg dana"
EPA/CLEMENS BILAN

Podeli:

Kompanija će isporučiti nove avione sa sistemima za iznos od 13 milijardi dolara. Koji će to model biti još nije zvanično potvrđeno, ali najverovatnije je to Boing 747-8. Korporacija Sijera Nevada (Sierra Nevada Corporation) mora da isporuči avione do 2036. godine, prenosi Avio Press.

SAD su 1974. godine stavile u upotrebu četiri opsežno prerađena aviona Boing 747-200 sa jasno definisanim zadatkom: preduzimaju akciju kada ništa ne radi na terenu. Zbog toga se nazivaju i avionima sudnjeg dana.

"U slučaju vanredne situacije u državi ili uništenja komandnih i kontrolnih centara na zemlji, letelica pruža visoko sposoban komandni, kontrolni i komunikacijski centar za usmeravanje američkih snaga, izvršavanje ratnih naređenja u vanrednim situacijama i delovanje civilnih vlasti na koordinati", ovako američko ratno vazduhoplovstvo opisuje zadatak specijalnog Boinga 747, koji naziva E-4 Advanced Airborne Command Post AACP. Jedan od njih je stalno u pripravnosti i spreman za polazak.

U svakom od američkih aviona sudnjeg dana u hitnim slučajevima može raditi do 111 ljudi – uključujući predsednika i rukovodstvo vojske. Zahvaljujući mogućnosti dopunjavanja goriva u vazduhu mogu ostati u vazduhu i do nedelju dana.

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: