Petak, 12.05.2017.

08:26

Ko su Makronovi kandidati: Novajlije, žene

Stranka izabranog predsednika Francuske Emanuela Makrona predštavila je sinoć više od 400 kandidata koji će se kandidovati na parlamentarnim izborima u junu.

Izvor: Tanjug

Ko su Makronovi kandidati: Novajlije, žene
Tanjug-AP

AFP prenosi da su polovina kandidata "novajlije" u politici, a polovina žene.

"Želimo da stvorimo većinu za promene i osvojimo apsolutnu većinu u parlamentu", izjavio je generalni sekretar stranke Rišar Feran na konferenciji za novinare i dodao da je Makron, predizborno obećanje da će biti novih imena, ispunio, prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, prosečna starost kandidata je 46 godina, za razliku od sadašnjeg parlamenta u kome je prosečna starost poslanika 60 godina.

Feran je kazao da je svaki kandidat intervjuisan i potvrđeno je da nema krivični dosije ili da je bio smenjen sa bilo koje druge funkcije u prošlosti. "Naš pokret je učinio sve što je moguće da se osigura da su kandidati izabrali da poštuju naše vrednosti", rekao je Feran.

Kako se navodi, među izabranim kandidatima je i žena pilot borbenog aviona, koja će se kandidovati u istočnoj Francuskoj i muškarac iz Ruande koji je usvojen u Francuskoj kada je imao četiri godine.

Proevropski nastrojen centrista Makron (39) izabran je u nedelju u drugom krugu predsedničkih izbora, nakon što je obećao "revoluciju" koja će doneti sveža lica na francusku ustajalu političku scenu.

On je preimenovao svoj pokret, osnovan pre 13 meseci u "Republika ide napred" i objavio imena 428 od 577 kandidata za parlamentarne izbore.

Makron je obećao da će polovina kandidata biti nova imena u politici, ljudi iz poslovnog sveta, javnog servisa, aktivisti grupa i akademski građani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: