Utorak, 07.02.2017.

19:33

Gutereš za pomirenje na Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš poručio je da je spreman da podrži sve inicijative u pravcu rešavanja zaostalih pitanja i pomirenja na Balkanu.

Izvor: Tanjug

Gutereš za pomirenje na Zapadnom Balkanu
Foto: GettyImages

Crnogorski mediji su preneli da je predsednik Filip Vujanović primio pismo Gutereša, u kom on navodi da mogućnost da se vrati da bi još jednom služio UN-u nije samo velika privilegija, već da u njemu pokreće duboki osećaj pokornosti i odgovornosti.

"Današnji globalni izazovi su kompleksni i jedino inspirišu na pokoran pristup, u kojem Generalni sekretar radi zajedno sa svojim partnerima i stavlja svoje usluge na raspolaganje kako bi se pronašla rešenja u korist svih", poručio je Gutereš.

Naveo je da se raduje bliskoj saradnji sa Crnom Gorom tokom mandata.

"Naša saradnja će biti neophodna u pronalaženju odgovarajućih rešenja za globalne izazove kao što su klimatske promene i realizovanje Agende za održivi razvoj do 2030. Takođe želim da istaknem pozitivnu ulogu Crne Gore u jačanju regionalne saradnje i izražavam spremnost da podržim sve inicijative u pravcu rešavanja zaostalih pitanja i pomirenja na Zapadnom Balkanu", navodi se u pismu Gutereša.

On se, kako je rekao, raduje skorom susretu sa Vujanovićem, i zajedničkim naporima na pronalaženju rešenja za aktuelne globalne izazove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: