Utorak, 07.02.2017.

18:15

Putin potpisao kontroverzni zakon, polemika i dalje traje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je novi zakon koji predviđa ublažavanje kazni za porodično nasilje.

Izvor: Tanjug

Putin potpisao kontroverzni zakon, polemika i dalje traje
Foto: GettyImages

Organizacije za zaštitu prava žena sada strahuju da će to ohrabriti zlostavljanje, prenosi Rojters.

Po izmenama zakona, zlostavljanje od rođaka sada se tretira kao građanski prekršaj, a ne kao krivični, kada žrtva pretrpi ozbiljne povrede.

Oni koji podržavaju novi zakon, uključujući članove Putinove stranke Ujedinjena Rusija, kažu da tim novinama žele da zaštite prava roditelja da disciplinuju decu i da ograniče državu da se meša u porodični život.

Kako su objasnili, svako ko nanese teške fizičke povrede i dalje će biti krvično odgovoran.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Kremlja, Putin je potpisao zakon nakon što je izglasan u oba predstavnička doma ruskog parlamenta.

Međutim, kritičari ocenjuju da je taj zakon korak unazad, koji će osloboditi "kućne tirane" i obeshrabriti žrtve da prijave nasilje.

Prema izveštaju UN iz 2010. godine, oko 14.000 žena svake godine u Rusiji ubiju suprug ili rođak.

Podsetimo, nedavno je Ruska duma usvojila je zakon po kojem se za nasilje u porodici ne predviđa krivična odgovornost ako je naneseno prvi put. Opširnije - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: