Sreda, 16.11.2016.

12:07

Putin potpisao:Rusija istupa iz Rimskog statuta MKS u Hagu

Rusija ne namerava da bude potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, piše u dekretu koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: B92

Putin potpisao:Rusija istupa iz Rimskog statuta MKS u Hagu
Foto: GettyImages

Kako prenosi ruska agencija Tas, rusko ministarstvo spoljnih poslova sada treba o tome da obavesti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Rimski statut (Statut MKS) je razvijen uz učešće Rusije i usvojen na diplomatskoj konferenciji opunomoćenika pod pokroviteljstvom UN-a 17. jula 1998. godine u Rimu. On je stupio na snagu 1. jula 2002. godine, a dejstvuje od 2003. godine. Rusija je potpisala dokument 13. septembra 2000. godine, ali ga nije ratifikovala.

Putin je odluku doneo nakon godišnjeg izveštaja Suda koji je objavljen 14. novembra, a u kome je navedeno da je ruska aneksija Krima međunarodni oružani sukob Rusije i Ukrajine, što zvanična Moskva negira.

Ovakva ruska odluka znači da državljanima Rusije neće moći da se sudi u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu za zločine počinjene na teritorijama država koje nisu ratifikovale Statut.

MKS je sudsko telo nadležno za suđenja u ime cele međunarodne zajednice osobama koje počine najteže zločine: genocid, agresiju, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu. Svaki od ovih termina se tumači na različite načine u zakonodavstvima različitih zemalja, ali države potpisnice Statuta Međunarodnog krivičnog suda ukazuju na to da ih razumeju jednako.

Prema mišljenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, MKS nije opravdao nade koje su polagane u njega i nije postao nezavisan pravosudni organ sa autoritetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

20 h

Podeli: