Petak, 30.09.2016.

18:08

Erdogan preispituje Sporazum iz Lozane, Grci besni

Komentar turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojem preispituje sporazum koji definiše današnje granice Turske izazvao je bes u Turskoj i Grčkoj.

Izvor: Beta/AP

Erdogan preispituje Sporazum iz Lozane, Grci besni
Foto: Gettyimages

Erdogan je izjavio da Sporazum iz Lozane, potpisan 1923. godine, ne može da se smatra pobedom, jer je Turska tada izgubila nekoliko grčkih ostrva, koja su bila u sklopu Otomanskog carstva.

Njegove reči su razljutile lidera najveće opozicione patije u Turskoj, čija je partija učestvovala u pregovorima u Lozani. On je naglasio da su uslovi Sporazuma bili povoljniji od prethodnog koji su ispregovarali otomanski lideri.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos prokomentarisao je Erdoganovu izjavu kao "pokušaj da se poseje sumnja u međunarodne ugovore".

Turska se Sporazumom iz Lozane odrekla Otomanskog carstva i prihvatila je ideju moderne države.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je izjava turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana kojom se dovodi u pitanje Sporazum o granicama između dve zemlje "opasan" po bilateralne odnose.

"Dovođenje u pitanje Sporazuma iz Lozane koji je uspostavio norme u grčko-turskim odnosima i status kvo u Egejskom moru i njegovim ostrvima, opasno je za odnose između dve zemlje, kao i za širi region", rekao je Cipras, saopštio je kabinet grčkog premijera, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

13 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

20 h

Podeli: