Nedelja, 29.05.2016.

11:27

Za jednim stolom Nikolić, Kitarovićeva, Pahor, Ivanov...

Plenarni sastanak lidera Brdo-Brioni procesa, na kojem učestvuje i predsednik Tomislav Nikolić, počeo je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Izvor: Tanjug

Za jednim stolom Nikolić, Kitarovićeva, Pahor, Ivanov...

Pored Nikolića, na Samitu učestvuju i njegove kolege iz Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Slovenije Borut Pahor, Makedonije Đorđe Ivanov, Albanije Bujar Nišani, Crne Gore Filip Vujanović, kosovski predsednik Hašim Tači, kao i članovi Predsedništva BiH.

Specijalni gost je predsednik Italije Serđo Matarela.

Predsednike su dočekali predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i inicijatori procesa Brdo-Brioni predsednici Pahor i Grabar-Kitarović.

Od učesnika, prvi u zgradu Parlamentarne skupštine BiH došli su Tači, Nišani, a zatim Nikolić, s kojim se Grabar-Kitarocić ovog puta samo rukovala, dok se sa Tačijem i dva puta poljubila.

Pre plenarne sednice, koja će biti zatvorena za javnost i posle kojeg će biti prosleđeno saopštenje, održano je zajedničko fotografisanje.

Nikolić je juče doputovao u Sarajevo, gde je učestvovao na predsedničkom panelu Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

To je njegova prva poseta Bosni i Hercegovini od kada je izabran za predsednika Srbije.

Sarajevo je trebalo da poseti u martu ove godine, što bi bila i njegova prva zvanična i bilateralna poseta BiH, ali je otkazana jer je u međuvremenu u Švajcarskoj, po poternici iz Srbije, uhapšen ratni komandant Armije BiH Naser Orić.

Nikolić će se, tokom drugog dana boravka u Sarajevu, na marginama procesa Brdo Brioni, sastati i sa predsednicima Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i sa članovima Predsedništva BiH.

Proces Brdo-Brioni pokrenule su 2013. Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Na prethodnim sastancima počasni gosti bili su predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Austrije Hajnc Fišer i američki potpredsednik Džo Bajden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: