Sreda, 23.03.2016.

13:42

Kako su braća bombaši "prošli kroz noge" policiji?

Uloga braće Ibrahima i Kalida el Bakravija u terorističkim napadima u Parizu daleko je ozbiljnija nego što se u prvi mah mislilo.

Izvor: B92

Kako su braća bombaši

Belgijski mediji su 18. marta, četiri dana pre samoubilačkog bombaškog napada koji su braća izvršila u Briselu, otkrili da su belgijski državljani bili uključeni u organizaciju i izvršenje terorističkih aktivnosti 13. novembra prošle godine u Parizu.

Porodica El Bakravi nije bila u centru pažnje istrage o događajima iz Pariza, sve oči javnosti su bile uprte na pronalaženje Abdelhamida Abauda i Saleha Abdeslama, organizatora i jednog od izvršilaca napada u Parizu.

Na dan kada je Abdeslam uhapšen, Kalid i Ibrahim su stavljeni pod lupu policije, s obzirom na to da su učestvovali u pucnjavi koja se dan ranije dogodila tokom racije u Belgiji. Tom prilikom je jedna osoba upucana, a dvojica su uspela da pobegnu.

U satima koji su usledili, nekoliko lokalnih policijskih stanica je dobilo izveštaje o braći El Bakravi, na koje treba obratiti posebnu pažnju, a veza između njih i terorista iz Pariza je veoma brzo uspostavljena.

Naime, Kalid je pod lažnim imenom iznajmio stan u kom se dogodila pucnjava, a ispostavilo se kasnije da je imao ulogu najamnika i za teroriste iz Pariza, pošto je u njihovo ime pronašao smeštaj u mestu Šarloa, kroz koji su navodno prošli Abaud i bombaš samoubica Bilal Hadfi.

Racija koja je obavljena u Belgiji dan pre hapšenja Abdeslama je otkrila tragove džihadista povezanih sa napadima u Parizu, kao i to da imaju široku mrežu jataka koji im obezbeđuju sigurno skrovište.

Uprkos svemu tome, belgijska policija nije imala dovoljno elemenata da ih na vreme uhapsi i spreči terorističke napade u Briselu. Do njih ne bi došlo da su uhapšeni u raciji.

Kompletna priča dobija novi zaplet ukoliko se u obzir uzme da se izveštaj o “dvojici muškaraca koji su pobegli iz stana“ ne odnosi na braću El Bakravi, već da postoje i drugi članovi džihadističke ćelije koji su i dalje na slobodi.

Ipak, ostaje pitanje kako belgijska policija nije posvetila posebnu pažnju ljudima koji su iznajmljivali skrovišta za teroriste iz Pariza, s obzirom na to da su svi osumnjičeni za učešće u tim tragedijama ili ubijeni ili uhapšeni. Osim jataka, koji su, kako se kasnije ispostavilo, i sami postali “kamikaze“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: