Petak, 28.09.2007.

09:32

EU: Naknada za kašnjenje vozova

Evropski parlament usvojio zakon kojim je predviđeno da od 2009. putnici dobiju pravo na novčanu nadoknadu za kašnjenje vozova.

Izvor: Tanjug

Default images

Cilj te odluke je poboljšanje rada brze železnice, koja pokušava da konkuriše cenom i kvalitetom evropskim avioprevoznicima. Predlog o zaštiti prava putnika upućen je Evropskom parlamentu u sklopu "železničkog paketa", koji je parlament odobrio posle dugogodišnjih mukotrpnih pregovora među članicama EU.

U sklopu "železničkog paketa" predloženo je i da se najtraženije međunarodne pruge ponude od 2010. godine konkurentskim kompanijama iz svih evropskih država, a ne samo kompanijama iz države kroz čiju teritoriju put prolazi.

Predlog o pravima putnika trebalo je da se odnosi isključivo na međunarodna putovanja, ali članovi parlamenta su preneli delove tog predloga i na domaća putovanja.

Novčana nadoknada za kašnjenje zbog pogranične kontrole iznosiće od 25 odsto vrednosti karte za jedan sat kašnjenja, a za dva sata polovinu.

Železničke kompanije su u obavezi da učine sve što mogu kako bi izašle u susret invalidima i starijim ljudima. Pravo na unošenje bicikla u železnicu trebalo bi da bude ostvareno u narednih 15 godina jer iziskuje značajnija ulaganja.

Inače, predlogu o liberalizaciji domaćih linija najžustrije su se suprotstavile države u kojima dominiraju državne kompanije, poput Francuske, Belgije i Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: