Sreda, 08.11.2006.

12:38

Sporazum vojski Srbije i SAD

Potpisan Sporazum o nabavkama i uzajamnim uslugama, ACSA, između oružanih snaga SAD i Srbije.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

Sporazuma reguliše razmenu proizvoda i usluga i jača saradnju u vojnim vežbama, mirovnim i humanitarnim misijama, a potpisali su ga zamenik komandanta Evropske komande oružanih snaga SAD Vilijem Vord i ministar odbrane Srbije Zoran Stanković.

Vord je posle potpisivanja u Domu garde u Topčideru rekao da je to još jedan korak ka unapređenju razvoja vojne saradnje, a Stanković da sporazum povećava sposobnost za zajednička dejstva i omogućava bolju međusobnu razmenu logističke podrške.

Naglasivši da je interes Srbije da njena vojska bude profesionalna i integrisana u NATO i garant stabilnosti u regionu, Stanković je rekao da se na predstojećem samitu NATO-a nada pozivu Srbiji da pristupi Partnerstvu za mir.

ACSA je treći značajni vojni sporazum koji SAD potpisuje sa Srbijom u 2006. Prethodno su potpisani Sporazum o saradnji na zaustavljanju širenja oružja za masovno uništenje, WMD, i Sporazum o statusu snaga, SOFA.

Polt: Srbija sprema za Partnerstvo, ali…

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt izjavio je da je Srbija, osim jedne akcije i jedne odluke, spremna za članstvo u Partnerstvu za mir. On se nada da će politička situacija dozvoliti napredak u saradnji s Hagom i u vezi s Kosovom.

Članstvo Srbije u Partnerstvu za mir je u interesu i SAD i NATO-članica, rekao je Polt posle potpisivanja sporazuma.

Polt je ocenio da je potpisani sporazum najnovije dostignuće u unapređenju odnosa SAD i Srbije.

NATO: Hapšenje magična reč

U sedištu NATO-a tvrde da se politika prema Srbiji nije promenila, da se i dalje insistira na punoj saradnji s Hagom kao uslovu za Partnerstvo za mir, što podrazumeva hapšenje i transfer u Hag Ratka Mladića.

Oni ipak potvrđuju i da su u toku konsultacije pred samit u Rigi, koje bi mogle dovesti do novih odluka i promene politike, javlja Glas Amerike.

Portparol vojnog saveza Džejms Apaturai ukazuje na značaj znaka koji bi mogao doći od vlasti Srbije o namera da Mladić konačno bude uhapšen i prebačen u Hag.

Tadić-Mimarakis o integracijama

Tadiæ i Mimarakis
Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao večeras s ministrom odbrane Grčke Evangelosom Mimarakisom. Bilo je reči o evropskim i evroatlanskim integracijama, saopštila je Služba predsednika za odnose s javnošću. Tadić se, kako se navodi, zahvalio na podršci Grčka u procesu integracija i ponovio stav da je strateški interes Srbije što skorije učlanjenje u Partnerstvo za mir.

Tadić je pozdravio potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane Srbije i Grčke i dodao da je zadovoljan što će težište saradnje u narednom periodu biti na školovanju kadra, zajedničkoj obuci specijalnih snaga, saradnji sektora za vezu i informatiku i na obuci podoficirskog kadra i razmeni ekspertskih grupa.

Na sastanku je bilo reči i o regionalnoj bezbednosti, a sagovornici su zadovoljni dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane i u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: