Ponedeljak, 23.07.2012.

15:10

Konstituisana Skupština Srbije

Konstituisanje Skupštine Srbije završeno je formiranjem odbora i parlamentarnih delegacija. Nebojša Stefanović iz SNS izabran za predsednika skupštine.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

On je poručio da će insistirati na kontroli izvršne vlasti u skladu sa Ustavom. Za njegov izbor glasala su 142 poslanika, protiv je bilo 48, a uzdržano 15.

Podršku izboru Stefanovića dali su poslanici stranaka koje će činiti novu vladu - SNS-a, SPS-a, URS-a, SDPS-a Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina.

Protiv je bilo 48 poslanika iz opozicionih DS-a i LDP-a, dok su poslanici DSS bili uzdržani.

Za izbor Stefanovića glasali su i poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, kao i predsedavajući konstitutvnoj sednici Zaharije Trnavčević iz pokreta Bogata Srbija koji se prošle nedelje priključio parlamentarnoj većini.

Ukupno je glasalo 205 poslanika. Glasanje je bilo javno, a obavljeno je prozivanjem.

Stefanović je izjavio je da će njegov cilj u radu biti jačanje uloge parlamenta i da će insistirati na potpunoj kontroli izvršne vlasti, u skladu sa Ustavom. On je dodao da je svestan odgovornosti koju preuzima i da će raditi na daljem jačanju demokratije i parlamentarnizma u Srbiji.

"Prioritet u radu biće i dalje otvaranje parlamenta ka javnosti, što će omogućiti bolji život građana i efikasniji rad parlamenta", rekao je Stefanović.

Izabrano pet potpredsednika, formirani odbori

Skupština Srbije izabrala je pet potpredsednika - Vesnu Kovač iz URS, Gordanu Čomić iz DS, Konstantina Arsenovića iz SPS-PUPS-JS, Nenada Popovića iz DSS, kao i Žarka Koraća iz LDP.

Za izbor potpredsednika poslanici su se izjašnjavali javnim glasanjem, odnosno prozivkom.

Poslanici su potom prešli na izbor generalnog sekretara republičkog parlamenta, a za tu funkciju predložena je Jana Ljubičić iz SNS.

Konstituisanje Skupština Srbije završeno je formiranjem odbora i parlamentarnih delegacija.

Skupština Srbije počeće sutra sednicu na kojoj će u objedinjenoj raspravi razgovarati o Predlogu zakona o ministarstvima, Predlogu zakona o dopunama Zakona o Vladi i Predlogu zakona o izmenama Zakona o osnovama uredjenja službi bezbednosti Republike Srbije.

Predlogom Zakona o ministarstarstvima predviđeno je da Vlada Srbije ima 17 ministarstava i četiri potpredsednika, koliko i rekonstrusana vlada premijera Mirka Cvetkovića.

Posle burne celodnevne rasprave, koju su uglavnom vodili poslanici DS sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem o kredibilitetu vlade i brojnih međusobnih optužbi, skupština je konstituisala ukupno 19 skupštinskih odbora, kao i Odbor za prava deteta, koji će biti posebno skupštinsko telo. Konstituisani su Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, Odbor za spoljne poslove, Odbor za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbor za dijasporu i Srbe u regionu, Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Konstituisan je i Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Pored toga, konstituisani su i Odbor za Kosovo i Metohiju, Odbor za kulturu i informisanje, Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Odbor za zdravlje i porodicu, Odbor za zaštitu životne sredine, Odbor za evropske integracije, Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbor za kontrolu službi bezbednosti.

O tome koja će stranka voditi koji odbor biće dogovoreno na sutrašnjim konsultacijama koje je predsednik parlamenta zakazao za 11 sati.
Skupština je izabrala i 69 članova i zamenika članova u devet stalnih delegacija.

To su stalna delegacija u Interparlamentarnoj uniji, u Parlamentarnoj skupštini Centralno-evropske inicijative, kao i u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje.

Izabrani su i članovi delegacija u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Vučić ponosan na Stefanovića

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić poručio da je ponosan što obrazovanog, mladog, odlučnog i trpeljivog čoveka može da predloži za tu funkciju.

Uz navode iz biografije, Vučić je dodao da će se Stefanović pre svega držati Ustava i zakona, dodajući da se SNS pre svega za to borila.

"Naš posao je kontrola izvršne vlasti i mi ćemo mu u tome pomoću, na najbolji način", rekao je Vučić.

Novi predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović aktuelni je predsednik Gradskog odbora Beograda SNS i potpredsednik Glavnog odbora stranke. Na izborima maja ove godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije i odbornika Skupštine grada Beograda.

Rođen je 20. novembra 1976. godine u Beogradu, gde je završio Devetu beogradsku gimnaziju "Mihajlo Petrović Alas" i diplomirao na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta.

Magistar je ekonomskih nauka od 2011. godine. Radio je u privatnim firmama, koje se bave distribucijom računarske opreme i marketingom. Na poziciji direktora marketinga bio je od 2004. godine u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Interspid".

Dužnost zamenika finansijskog direktora obavljao je 2008. u preduzeću "Jabuka".

U periodu 2004 od 2008. bio je odbornik u Skupštini grada Beograda. Na parlamentarnim izborima 2007. izabran je za narodnog poslanika (kao član Srpske radikalne stranke) i vodio je skupštinski Odbor za trgovinu i turizam. Bio je član Srpske radikalne stranke koju je napustio zajedno sa pristalicama Tomislava Nikolića nakon raskola u partiji 2008. godine

Govori engleski i ruski jezik. U braku je sa Anom i ima ćerku Ninu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: