Obeležava se Dan MUP-a i policije

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić položio je venac na spomen ploču prvom srpskom ministru policije vojvodi Jakovu Nenadoviću.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

11:25

Default images

Polaganju venca u ulici Kneza Miloša prisustvovali su i direktor policije Milorad Veljović, načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić, kao i brojni predstavnici MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i srpska policija danas u Nastavnom centru "Makiš" obeležavaju svoj dan, a centralnu svečanost otvara ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Srpska policija predstavlja najznačajniji faktor stabilnosti u zemlji, rekao je Dačić.

Dačić je istakao da su Srbiji potrebne jake vojska i policija, ne zato da bi imala vojno-policijski sistem, nego "pre svega da bi služili narodu i građanima".

Dačić je istakao da je uloga MUP-a i policije da štiti građane Srbije i da policija u stranačkom pogledu ne pripada nikome.

"Policija nije ničija, ne pripada nijednoj političkoj partiji, niti skupu stranaka - ona je narodna i pripada svim građanima Srbije", naglasio je Dačić i podsetio da po domaćim i stranim anketama građani Srbije najviše poverenja, posle Srpske pravoslavne crkve, imaju u policiju, kao i u vojsku.

On je izrazio zadovoljstvo i što je u protekle četiri godine u Vladi Srbije rukovodio resorom koji je ocenjen kao najbolja državna institucija.

Dačić je, ukazujući na ulogu crkve i policije u društvu, naveo i da ima običaj da kaže "da će onaj koga bog ne prevaspita, doći u ruke policije".

Ministar Dačić je naveo i da bez obzira na političke opcije i određene državne funkcije, policija ima ulogu koja je određena Ustavom i zakonom, a to je da štiti i brani zemlju i narod od kriminala, terorizma, nasilja...

Dačić je podsetio da je srpska policija u prethodne četiri godine postigla značajne rezultate na tom planu, ali i u međunarodnoj saradnji.

Prema njegovim rečima, srpska policija sarađuje sa svim zemljama u regionu, ali i najrazvijenijim državama počevši od SAD, preko policije EU, pa do Rusije.

Dačić je ukazao i da je srpska policija te rezultate postigla i zahvaljujući dobroj saradnji u okviru Saveta za nacionalnu bezbednost, izrazivši uverenje da će se tako nastaviti i u budućnosti.

Svečanosti je prisustvovao premijer Mirko Cvetković i članovi njegovog kabineta, izaslanik predsednika Srbije Tomislav Nikolća, penzionisani general Milorad Simić, patrijarh Irinej, crkveni velikodostojnici, predstavnici vojnih i civilnih službi bezbednosti, kao i brojne kolege iz regiona.

Dan MUP-a i Dan policije obeležavaju se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija, na Duhove (Trojice), odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

Ranije danas i direktor policije Milorad Veljović je položio venac na spomen obležje Čukur česma.
(Foto: Tanjug)
U okviru obeležvanja Dana MUP-a i dana policije, juče je 250 policijskih službenika Policijske uprave za grad Beograd položilo zakletvu.

Novi policijski službenici - mladići i devojke su se obavezali da će svim snagama poštovati javnu bezbednost, da će predano štititi ljudska prava i građanske slobode, da će savesno i odgovorno služiti građanima Srbije i dosledno se pridržavati zakona i prihvaćenih standarda u vršenju policijske dužnosti.

Pripadnici beogradske policije su u petak, u okviru obeležvanja Dana MUP-a i Dana policije, priredili svečani defile u centru grada. Defile, ulicom Knez Mihailovom do Kalemegdana pratili su brojni građani, a najviše pažnje, posebno najmlađih, privukli su pripadnici konjičke policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: