Lavrov:Al-Asad pravio mnogo grešaka

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da je sirijski predsednik Bašar al-Asad napravio mnogo grešaka od početka protesta protiv njegovog režima

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2012.

22:49

Default images

"Sirijsko vođstvo, uprkos brojnim obećanjima koje je dalo u reakciji na naše pozive, pravi mnogo grešaka, a ono što se kreće u dobrom pravcu dolazi previše kasno", rekao je Lavrov, koji je i prošle sedmice optužio Asada za greške i sporo sprovođenje reformi, javila je agencija Frans pres.

Ovo je, međutim, prvi put da Rusija, dugogodišnji saveznik Damaska, nagoveštava da nije zadovoljna Asadovim postupcima od samog početka protesta, a izjava Lavrova dolazi usred sve više nagoveštaja da bi Moskva mogla da uskrati podršku sirijskom predsedniku.

Rusija je ranije poručila da je spremna da podrži saopštenje ili rezoluciju Saveta bezbednosti UN po predlozima izaslanika svetske organizacije i Arapske lige Kofija Anana u cilju okončanja krize u Siriji, sve dok to ne obuhvata ultimatum.

Rusija i Kina su do sada uložile veto na dve rezolucije SB UN o Siriji kojima se osuđuje Asadov režim, ističući da se zalažu za tranziciju putem političkog dijaloga.

Lavrov je u intervjuu za radio Komersant FM rekao i da se Moskva ne protivi u potpunosti ideji da se Asadu pruži utočište u drugoj zemlji, ali da Moskva nikada nije raspravljala o mogućnosti da to bude Rusija.

Na pitanje da li sirijski predsednik treba da podnese ostavku pre nego što bude svrgnut i ubijen kao bivši libijski lider Moamer Gadafi, Lavrov je rekao da o tome treba da odluči Asad, a da Zapad treba da mu ponudi prihvatljivo rešenje.

U međuvremenu, Sirijska organizacija za ljudska prava, koja od početka protesta u Siriji u martu prošle godine svakodnevno izveštava o žrtvama, saopštila je danas da je u sukobima širom zemlje ubijeno 30 ljudi, većinom civila.

Navodi o poginulima ne mogu se nezavisno proveriti, jer stranim novinarima nije dozvoljen pristup, a prema procenama aktivista, u nasilnom gušenju antirežimskih protesta u Siriji do sada je ubijeno oko 9.100 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: