RTS se izvinjava za program '90-ih

Upravni odbor RTS uputio je izvinjenje onima koji su '90-ih godina u programu te medijske kuće bili predmet uvreda, kleveta i govora mržnje.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 23.05.2011.

16:35

Default images

UO RTS je na svojoj prvoj sednici u sredu osetio i potrebu da se odredi prema društvenoj i političkoj ulozi te kuće tokom devedesetih godina.

UO RTS je konstatovao sa žaljenjem da je program RTB i RTS bio gotovo neprestano i grubo zloupotrebljavan tokom '90-ih u svrhu diskreditovanja političke opozicije i njenih vodećih ličnosti, kao deo propagande nedemokratskog režima.

Ocenjuje se da su "RTB i RTS više puta svojim prilozima povredili osećanja, moralni integritet i dostojanstvo građana Srbije, humanističkih intelektualaca, pripadnika opozicije, kritički usmerenih novinara, pojedinih manjina, verskih zajednica i susednih naroda i država". U saopštenju UO RTS-a se ističe da će ubuduće nastojati da se kroz televizijske i radijske programe javnog servisa dosledno sporovode načela iz Ustava Srbije o vladavini prava, socijalnoj pravdi, građanskoj demokratiji, ljudskim i manjinskim pravima i drugom.

Kako se navodi, UO će biti posvećen i ulozi u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i svih nacionalnih manjina i etničkih grupa u Srbiji, a zalagaće se i za unapređenje obrazovnog, kulturnog i naučnog programa RTS-a.

Bolje ikad nego nikad

Član UO, psiholog Žarko Trebješanin kaže da se današnja RTS dosta promenila u odnosu na onu iz 90-ih. Prema njegovim rečima jedino je što je televizija ostala dužna prema građanima jeste upravo izvinjenje.

"Da li je to moglo i ranije? Verovatno je da je moglo, ali opet ja mislim nikada nije kasno i da je to ono što je neophodno da se učini neka, možda i mora malo vreme da prođe da stvari sazru, ali ja sam veoma zadovoljan da je to napravljeno", kaže Trebješanin.

U nezavisnom Udruženju novinara Srbije kažu da za izvinjenje UO RTS-a nikada nije kasno i da je on sada dobrodošao.

"Mi bi smo želeli da se priča o RTS-u ne završi samo na ovom saopštenju i nadamo se da će tužilac za ratne zločine u postupku koji vodi po našoj krivičnoj prijavi utvrditi odgovornost pojedinaca za ratno huškačku propagandu koja je vršena tokom 90-ih to bi bila i prava i moralna i profesionalna satisfakcija i za građane i za sve kolege koji su u tim vremenima ostali bez posla", kaže Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: