Četvrtak, 18.09.2008.

10:35

"Zajedničko preduzeće u oktobru"

Generalni direktor Srbijagasa Saša Ilić izjavio je da bi u oktobru sa Gaspromom trebalo da bude formirano zajedničko preduzeće.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

To preduzeće upravljaće gasovodom "Južni tok" kroz Srbiju. "Preduzeće predstavlja samo formalizovanje naših daljih aktivnosti, uključujući one koje smo sada dogovorili", rekao je Ilić za B92. On veruje i da bi kapacitet tog gasovoda mogao da bude povećan, sa minimalnih 10 milijardi kubika, s obzirom da se krakom kroz Srbiju snabdeva veće tržište.

"Ukoliko imamo dva kraka koji se u Bugarskoj odvajaju, jedan ide preko Grčke ka Italiji, i drugi krak, koji ide preko Srbije, Mađarske, Austrije, Slovenije i dolazi do severa Italije, definitivno je da se daleko veće potrebe za gasom nalaze na kraku koji ide kroz Srbiju i realno je očekivati da će taj kapacitet biti veći od 10 milijardi kubika", rekao je Ilić.

Škundrić sa predstavnikom "Gaspromnjefta"

U današnjim razgovorima ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića sa predstavnikom ruskog "Gaspromnjefta" Dmitrijem Mališevom postignuta je načelna saglasnost o osnovnim principima za pregovore ruske i srpske strane, saopšteno je iz tog ministarstva.

Učesnici razgovora su se saglasili da je potrebno definisati realne vremenske okvire u kojima će se pregovori realizovati i iskazali uverenje da će oni biti okončani na zadovoljstvo obe strane.

Kako je ranije najavljivano, ruska delegacija, na čijem je čelu Mališev, stigla je u Beograd kako bi započela pregovore o tehničkoj realizaciji energetskog sporazuma, a čine je predstavnici "Gasproma" i "Gaspromnjefta".

U ponedeljak bi u Beograd trebalo da stigne i ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Sergej Šojgu, saznaje Tanjug u Ministarstvu energetike.

Savetnik predsednika Upravnog odbora "Gasproma" i glavni ruski pregovarač Mališev sutra bi, kako je rečeno, trebalo da razgovara i sa državnim sekretarom za privredu Nebojšom Ćirićem.

Energetski sporazum sa Rusijom ratifikovan je u parlamentu Srbije 9. septembra, a dve strane sada treba da pregovaraju o detaljima vezanim za njegovu praktičnu realizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: