Petak, 28.04.2006.

12:50

Samit o trgovini i turizmu

Predsednici sedam država jugoistočne Evrope okupili su se u Draču na sastanku o saradnji u oblasti ekonomije i turizma.

Izvor: Beta

Default images

Skup je organizovao predsednik Albanije Alfred Mojsiju, koji je priredio svečani doček za šest predsednika koji su doputovali u Albaniju. Na skupu učestvuju predsednici Srbije Boris Tadić, Crne Gore Filip Vujanović, Bugarske Georgi Prvanov, Hrvatske Stjepan Mesić, Makedonije Branko Crvenkovski i Rumunije Trajan Basesku, a teme skupa su unapređenje ekonomske saradnje i razvoj turizma u regionu.

Pre početka sastanka, predsednik Srbije Boris Tadić sastao se s predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su turizam, saobraćajni koridori i zajednička energetska mreža pretpostavke za ekonomski razvoj regiona i rekao da u jugoistočnoj Evropi ne smeju da postoje samo nacionalne politike, već da one moraju biti i regionalne. "Naš zajednički cilj jesu evroatlantske integracije, a Balkan je spona Evrope i Azije. Za novu politiku u regionu potrebno je individualizovati krivicu za zločine tokom ratova devedesetih godina", rekao je predsednik Srbije.

"Za približavanje EU važni su liberalizacija viznog režima za građane SCG i pristupanje strukturnim fondovima EU", rekao je Tadić i predložio da sastanci država jugoistočne Evrope postanu redovni i da se održavaju dva puta godišnje na nivou predsednika država i premijera.

Stvaranje nezavisnog Kosova kontraproduktivno

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na skupu lidera država jugoistočne Evrope u Draču da bi bilo "kontraproduktivno i destabilizujuće" stvaranje nezavisnog Kosova.

"Prava Albanaca moraju apsolutno da budu uvažena, kao i prava Srba na Kosovu, ali se ne sme doći do rešenja koje nije prihvatljivo za sve", istakao je Tadić u obraćanju predsednicima država zemalja regiona.

"Srbija je protiv nezavisnosti Kosova i na tom prostoru se mora doći do rešenja koje će biti održivo više decenija", rekao je Tadić novinarima posle skupa.

Sa Tadićem o političkim pitanjima

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je u Draču da je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o političkim pitanjima u regionu.

"Tokom sastanka s predsednikom Srbije dotaknuta su politička pitanja u regionu, a posebno je razmotreno pitanje nacionalnih manjina i srpskih povratnika u Hrvatsku, kao i česti incidenti upravo povezani s njima", rekao je Mesić, a prenosi hrvatska agencija Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: