Info

Ponedeljak, 28.05.2012.

00:30

Personalna rešenja u novoj vladi

DS i koalicija SPS-PUPS-JS danas bi trebalo da nastave razgovore o formiranju nove vlade, nakon što je Boris Tadić u nedelju uveče prihvatio da bude premijer.

Izvor: B92

Default images

Tadić je tu odluku doneo posle tročasovne sednice šireg Predsedništva DS-a i naveo da je spreman da preuzme mesto premijera, ako koalicioni partneri prihvate ciljeve i način rada na kojima treba da bude bazirana buduća vlada. Ivica Dačić je za ponedeljak najavio nastavak razgovora o novoj vladi, a Tadić da će ubuduće biti reči i o personalnim rešenjima.

Predsednik DS-a je sinoć na konferenciji za novinare rekao da će DS o parlamentarnoj većini prvo razgovarati sa koalicijom SPS-PUPS-JS i da veruje da će sa njima postići dogovor o parlamentarnoj većini.

Tadić je rekao i da će o trećem partneru u vladi DS će razgovarati sa čelnicima koalicije SPS-PUPS-JS.

"Važnije je definisati šta ta vlada treba da uradi, a ne ko će je voditi i ko će biti njeni članovi", rekao je Tadić i najavio da će u nastavku razgovora biti reči i o personalnim rešenjima.

Pre obraćanja novinarima u sedištu DS-a u Krunskoj ulici u Beogradu, Boris Tadić je u intervjuu za "Novosti" rekao da se u novoj vladi "resori ne smeju deliti kao feudi, vlada ne sme da bude stranački ratni plen posle izbora".

"Mora da postoji premreženost i podela odgovornosti među ministarstvima i strankama u vlasti. Ne podela sektora, već zajedničke odgovornosti. To važi za javna preduzeća, za ceo javni sektor", rekao je Tadić.

On je rekao i da uopšte ne veruje u ekspertsku vladu, već u političko-stručnu vladu, te da vlada mora biti tim politički jakih i stručnih ljudi. Ipak, ima mesta i za nepartijske ličnosti, koje dobro znaju svoj posao i one su, kako kaže Tadić, uvek dobrodošle.

Na pitanje da li će u novoj vladi biti mesta za LDP Čedomira Jovanovića, Boris Tadić je rekao da partnere traži oko "jasne proevropske politike kojom će se braniti i legitimni nacionalni interesi i naš narod na Kosovu i koja je jedina koja može da funkcioniše. Nadam se da ćemo pronaći partnere za takvu politiku u LDP, URS, među strankama manjina".

Analitičari su nakon izbora 6. maja navodili da bi nova vlada trebalo da ima između 15 i 17 ministarskih mesta i da broj ljudi u vladi zajedno s premijerom i potpredsednicima ne bi trebalo da bude veći od 20.

Do sada u javnost nisu procurile informacije o potencijalnim kandidatima za ministre u novoj vladi, osim što je lider SPS-a Ivica Dačić rekao da je zainteresovan da ostane na čelu MUP-a, nakon što je odustao od ideje da bude premijer, a takođe je i Milutin Mrkonjić rekao da će sigurno biti ministar u novoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

54 min

Podeli: