Svet

Sreda, 14.12.2011.

13:24

Italijane voz prevozi 360km na sat

Šef Ferarija Luka di Montecemolo predstavio je prvi privatni voz velikih brzina kojim kompanija NTV planira da preuzme italijanski državni monopol u tom sektoru

Izvor: Tanjug

Default images

“Konačno će to biti jedan period nadmetanja, vreme izbora za putnike, za građane“, kazao je Di Montecemolo prilikom predstavljanja novog voza u utorak pred oko 1.000 zaposlenih u francuskoj kompaniji Alstom koja ga proizvodi.

Voz Italo se kreće brzinom od oko 360 kilometara, ima panoramske prozore i sedišta koja su prostranija od klasičnih francuskih TŽV vozova. Deo je najnovije generacije železničkih vozova velikih brzina i predstavlja "namoderniji voz u Evropi“, opremljen malim bioskopom i internet vezama.

Kompanija NTV poručila je 20 vozova Italo za ukupno 1,5 milijardi evra, uključujući i 30-godišnje održavanje. Novi voz još nije dobio formalnu dozvolu od država, ali predstavnici kompanije kažu da će to biti vrlo brzo.

Francuska nacionalna železnička kompanija SNCF poseduje 20 odsto akcija u firmi NTV, koju predvodi grupa italijanskih biznismena, među kojima je i Di Montecemolo, predsednik NTV i Dijego Dela Vale, šef poznatog proizvođača cipela Tod.

Voz će dnevno ostvarivati 51 vezu dnevno i prelaziti više od 12,3 miliona kilometra godišnje. Predstavnici kompanije kažu da će ući u upotrebu u martu 2012. godine.

Povezivaće sedam italijanskih gradova - Bolonju, Firencu, Milano, Napulj, Rim, Palermo, Salerno i Torino.

Inauguracija novog voza obavljena je u velikom hangaru u Noli, gde kompanija ima servis za održavanje.

Di Motecemolo je rekao da će zahvaljujući tom poslu biti otvoreno oko 2.000 radnih mesta, 1.000 u NTV i 1.000 u firmama sa kojima će se sarađivati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

22 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: