Aktuelno 12

16.05.2024.

21:04

Kontroverzni zakon opet na dnevnom redu

Iran je upravo vratio na dnevni red diskusiju o zakonu kojim vlasti žele da ostvare još veću kontrolu nad internetom u toj zemlji.

Izvor: Tech Radar

Kontroverzni zakon opet na dnevnom redu
Profimedia

Podeli:

Ovaj predlog zakona je prvi put pomenut 2022. godine, i odnosi se pre svega na sadržaj kome stanovnici Irana mogu da pristupe onlajn.

Nisu sasvim jasni detalji novog dokumenta, ali se smatra da će učiniti korišćenje VPN usluga još težim nego što su trenutno.

Kako su stručnjaci objasnili za TechRadar, ako se ovaj zakon usvoji, znatno će se uvećati sposobnost vlade da kontroliše digitalni prostor. 

Mogao bi da bude urušen pristup međunarodnim servisima, pri čemu bi vlasti kontrolisale gotovo sve što se objavljuje na internetu.

Prošle godine, iran je bio na drugom mestu po masovnosti VPN cenzure - ispred njega je bila samo Kina, koja je ipak neprikosnovena u ovom sektoru. U februaru ove godine, takođe, Iran je zvanično zabranio korišćenje "neodobrenih" VPN serisa.

Podeli:

Tagovi

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

19 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Podeli: