Svet 4

15.05.2024.

13:33

Bankrotirao poznati modni lanac: Zatvaraju sve radnje

Poznati modni lanac Esprit proglasio je bankrot u Nemačkoj.

Izvor: Kurir.rs

Bankrotirao poznati modni lanac: Zatvaraju sve radnje
Maryshot/Shutterstock

Podeli:

Dodaje se da je pogođeno još šest grana i 1.500 zaposlenih, javlja Bild.

Ovo nije prvo tržište na kom modni brend ima probleme. Krajem marta pojavila se vest u švajcarskim medijima o bankrotu Esprita na njihovom tržištu. Takođe, a potom i u Belgiji.

Prema zvaničnom saopštenju Esprita, bankrot švajcarske podružnice i zatvaranje filijala bili su "neizbežni" prenosi Swissinfo.

"Globalni ekonomski razvoj, u kombinaciji sa naglim povećanjem troškova energije i logistike, kao i negativnim raspoloženjem potrošača i, na kraju, ali ne i najmanje važno, visokim rentama za naše filijale, na kraju je onemogućio nastavak našeg poslovanja", napisali su iz kompanije u aprilu.

Prezaduženost grane švajcarskog Esprita iznosila je oko 12 miliona švajcarskih franaka na kraju 2023. Esprit odeća će i dalje biti dostupna u 19 filijala kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 prodavnica odeće različitih brendova, saopštila je modna grupa tada.

Prema informacijama koje su tada dali, kompanija će biti reorganizovana i ubuduće će se koncentrisati na onlajn prodavnicu i trgovinu sa franšiznim partnerima. Takođe je fokus na "novim impulsima u onaljn kupovini". Menadžment želi da ostane prisutan u onlajn trgovini u Švajcarskoj.

Esprit Retail Svitzerland AG je u potpunom vlasništvu modne grupe Esprit Holdings Limited, koja je kotirana na berzi u Hong Kongu i ima svoje legalno sedište na Bermudima. Podnošenje prijave o stečaju švajcarske filijale nema direktnog materijalnog uticaja na grupu. Poslovanje i poslovanje grupe su takođe ostali normalni.

Krajem marta bilo je reči o zatvaranju oko 40 Esprit prodavnica u Nemačkoj. Esprit je navodno raskinuo ugovor sa nemačkom kompanijom, javila je tada lokalna novinska agencija Rheinische Post pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Grupacija, sa sedištem u Bišofsverdi kod Bautzena (Nemačka), sada želi da koristi maloprodajni prostor u druge svrhe. Ovo je već uticalo na lokaciju na železničkoj stanici u Dizeldorfu, gde se brendovi kao što su Vila, Onli, Jack & Jones, Selected Homme i Street One nude u prodavnici Catches, ranije Esprit i kojom takođe upravlja PTH Group.

Prilikom nedavnog objavljivanja godišnjih rezultata, menadžment je upozorio da ostaje "sumnja" o budućnosti brenda rođenog 1968. Njegovi rezultati za 2023. pokazali su pad aktivnosti za 16,3 odsto, na 5,912 milijardi hongkonških dolara (oko 700 miliona evra). ), dok su se njeni gubici ozbiljno povećali, dostigavši 2,339 milijardi hongkonških dolara (277 miliona evra, porast od 252 odsto za godinu dana) preneo je fashionnetwork.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: