Aktuelno 4

16.05.2024.

19:08

Hitler ne menja ime

Specifični braon insekt i ubuduće će se zvati po Adolfu Hitleru.

Izvor: dpa-prototype.de

Hitler ne menja ime
Shutterstock/Niney Azman

Podeli:

Do sada nije bilo zahteva da se naučna imena životinjskih vrsta menjaju iz etičkih razloga.

To važi i za bubu Anophthalmus hitleri, rekao je taksonom Daniel Vitmor (Whitmore), član međunarodne komisije za zoološku nomenklaturu. Komisija određuje pravila za davanje imena životinjskim vrstama.

Neka imena koja postoje već decenijama danas kritikuju jer odaju počast kontroverznim ličnostima, potiču iz kolonijalnih naziva toponima ili su, kako navode neki naučnici, rasistička ili diskriminišuća.

Sporno je možda stotine hiljada naučnih naziva, kažu u komisiji.

Ipak, komisija odbija preimenovanja iz etičkih razloga.

"Razumemo da neka imena mogu izazvati nelagodu ili biti uvredljiva", rekao je Vitmor. Prioritet je, međutim, imati univerzalnu i stabilnu nomenklaturu kako ne bi bilo zabune.

"Nije naš posao da sudimo da li su imena uvredljiva ili etički neprihvatljiva, jer je to vrlo subjektivna i lična stvar."

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: