Istorija 9

16.05.2024.

21:05

Otkriven misteriozni podzemni ulaz u blizini Velike piramide FOTO

Arheolozi su otkrili misteriozne strukture skrivene ispod površine u blizini egipatske Velike piramide koje bi mogle biti nepoznata grobnica izgrađena pre 4.500 godina.

Izvor: B92.net

Otkriven misteriozni podzemni ulaz u blizini Velike piramide FOTO
Shutterstock/AlexAnton

Podeli:

Tim je koristio radar koji prodire u zemlju na zapadnom groblju u Gizi, otkrivši anomaliju u obliku slova L koja se pojavila kao ulaz u komoru ispod.

U groblju se nalaze ostaci kralja Kufua, koji je naručio ikoničnu piramidu, članova njegove porodice i visokih zvaničnika, što sugeriše da bi se ispod peska mogla skrivati još jedna elitna grobnica.

Struktura u obliku slova L nalazi se do šest stopa ispod površine i ispunjena je peskom, za šta su istraživači spekulisali da je namerno urađeno nakon što je izgrađena da blokira ulaz u "komoru" skoro 30 stopa ispod.


"Strukture koja uzrokuje anomalije mogu biti vertikalni zidovi od krečnjaka ili šahtovi koji vode do strukture grobnice", rekli su istraživači u studiji.

Međutim, napomenuli su da će biti neophodna dalja istraga kako bi se utvrdio njen pravi identitet.

Pored radara, tim je koristio i tehniku koja se zove električna tomografija otpornosti (ERT) koja mapira geološke varijacije. Strukture su otkrivene u "praznom području" bez vidljivih struktura i uglavnom ravnog tla sa zbijenim peskom na površini.

Koristeći skenere, tim je utvrdio da je karakteristika u obliku slova L duga oko 32 i široka oko 49 stopa.

Istraživači su spekulisali da bi struktura mogla biti mastaba, podzemna pravougaona grobnica sa ravnim krovom koji je tipično izgrađen od krečnjaka ili cigli od blata.

"Ima vertikalnu osovinu koja je povezana sa podzemnom komorom", navodi se u studiji, piše Daily Mail.

 

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: