Svet

Petak, 04.12.2020.

09:26

U Evropi prodato više od pola miliona električnih automobila, Tesla nije na vrhu liste

Od početka ove godine u Evropi je prodato više od pola miliona električnih automobila, podaci su Šmit Automotiv Risrča.

Izvor: klix.ba

U Evropi prodato više od pola miliona električnih automobila, Tesla nije na vrhu liste
Foto: Depositphotos, miflippo

Porastu prodaje ovih automobila doprineli su i oštriji propisi o emisiji zagađenja. Veća potražnja je navela proizvođače da ulože milijarde evra u razvoj električnih vozila kojima će biti moguća vožnja na velike udaljenosti.

Nekoliko evropskih država planira potpunu zabranu prodaje novih automobila s pogonom na gorivo. Među njima su Francuska, Norveška i Velika Britanija koja to planira učiniti do 2030. godine.

Broj električnih vozila na Starom kontinentu je i dalje mnogo manji u odnosu na broj onih konvencionalnih. S druge strane, proizvođači žele da prodaju više električnih automobila jer im prete velike novčane kazne ako ne smanje emisiju štetnih gasova iz automobila, piše britanski Gardijan, prenosi portal Kliks (Klix).

U Evropi je u oktobru ove godine najprodavanije električno vozilo bilo Folksvagen ID.3 i time je potukao svoje konkurente kao što je Tesla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

9 h

Podeli: