Zabranili izvoz nekoliko lekova u SAD, posebno onih za koronu

Kanadska vlada objavila je da zabranjuje izvoz nekoliko lekova u SAD, posebno onih koji se koriste u lečenju korone, jer bi moglo doći do nestašica u Kanadi.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2020.

10:41

Zabranili izvoz nekoliko lekova u SAD, posebno onih za koronu
Foto: Depositphotos, psphotography

Zabrana dolazi u trenutku kada u SAD-u na snagu stupa mera za koju se zauzimao Donald Trump i koja omogućuje uvoz lekova iz inostranstva radi smanjenja njihove cene.

Ta mera omogućila bi američkim farmaceutskim kompanija i veledrogerijama da na veliko uvoze neke lekove na recept namenjene kanadskom tržištu.

Kanada dve trećine lekova uvozi iz inostranstva

"Naš zdravstveni sistem je simbol našeg nacionalnog identiteta i želimo ga zaštititi" rekla je Patty Hajdu, kanadska ministarka zdravstva.

Kanada je malo tržište na koje otpada tek dva posto prodaje lekova u svetu, a na SAD gotovo polovina- 44 posto. Kanada 68 posto svojih lekova nabavlja u inostranstvu.

Od 2017. godini, za gotovo polovinom lekova (44 posto) koji se prodaju u Kanadi "barem jednom" je vladala nestašica, podseća Health Canada. U pandemiji je porasla potražnja za nekim lekovima što je dodatno otežalo redovno snabdevanje u Kanadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: