Srbija 0

30.04.2024.

12:28

Kako prepoznati falsifikovan novac? VIDEO

Prema podacima Narodne banke Srbije, samo u prva tri meseca ove godine je u opticaju evidentirano 850 lažnih novčanica, a najzastupljeniji su bili apoeni od 1.000 i 2.000 dinara.

Izvor: B92.net/TV Prva

Kako prepoznati falsifikovan novac? VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

"Falsifikator ima interes da postigne ekonomsku korist, tako da iz tog razloga normalno ne falsifikuje novčanice koje imaju malu vrednost. Na primer, veoma su retki falsifikati apoenata 100 dinara, 200 dinara. Znači, najčešće je to 2.000 dinara, 1.000 dinara i 500 dinara i to tim redom", rekao je Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za Nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i komadnog novca u sektoru za poslove s gotovinom Narodne banke Srbije.

"Drugi razlog zašto je to najčešće 2.000 i 1.000, zato što su to apoeni koji se najčešće javljaju u prometu. Oni su dovoljni za neke dnevne potrebe. Kad krenete na pijacu, prodavnicu, vi za 2.000 dinara možete da kupite odgovarajuću količinu robe. I onda onaj koji prima novac, navikava se na taj apoen i onda nema sumnju", dodao je Jeremić.

"Kad mu dođete sa apoenom od 5.000 dinara, on ima dva problema. Prvi problem, da vrati kusur, a drugi problem, retko se pojavljuje i onda će možda onaj ko prima novčanicu da pokloni malo više pažnje izgledu te novčanice i eventualno i proveri da li je originalna ili nije", naveo je.

Takođe na udaru je i evro i to aponemo od 50, 100 i 200 evra.

"Često se falsifikuje kod nas i američki dolar, naročito apoen 100. Taj Apoen 50 i 100 dolara postoje vrlo kvalitetni falsifikati. Iz tog razloga, propisi o menjačkim poslovima nalažu banci ili ovlašćenom menjaču kad prodaje jedan od ova dva apoena, da obavezno upiše serijski broj novčanice u potvrdi o izvršenoj transakciji. Ako vi, naravno, uporedite serijski broj na novčanici sa onim brojem koji vam je u potvrdi, vi ste onda bezbedni u smislu da ako se kasnije pojavi problem i pojavi se sumnja falsifikata, vi imate pravo regresa prema banci ili menjaču koji su vam tu novčanicu prodali. Dakle, ovo važi za novčanice 50 i 100 dolara", objasnio je Jeremić.

"Za druge dolarske Apoene i za sve druge Apoene i valute vi imate pravo da tražite od banke ili menjača da vam napravi popis serijskih brojeva koje vam prodaje a on je dužan to da uradi i na taj način ćete biti zaštićeni od falsifikata", rekao je Jeremić.

Kako izgleda falsifikovani novac, kao i celo gostovanje pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: