Srbija

Sreda, 30.01.2013.

15:44

Čačak prvi zabranio GMO

Odbornici Skupštine grada Čačka usvojili su jednoglasno deklaraciju protiv prometa i upotrebe genetski modifikovanih organizama na području koje pripada gradu.

Izvor: Tanjug

Default images

Deklaracijom "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji" Grad Čačak se obavezuje da će dosledno poštovati zakon o GMO i da u okviru svojih zakonskih mogućnosti neće dozvoliti njihovo uzgajanje i širenje.

Grad se obavezuje i na preduzimanje odgovarajućih mera, poput predavanja i drugih programa obrazovanja, kako se učesnici poljoprivredne proizvodnje ne bi opredelili za nelegalno uzgajanje i promet GMO i proizvoda od njih.

Takođe, izraženo je očekivanje da će se državne institucije, političke stranke i pokreti zalagati za doslednu primenu Zakona o GMO, i da će sredstva javnog informisanja redovno i objektivno obaveštavati javnost o primeni ovog Zakona i rezultatima istraživanja u svetu o štetnim posledicama upotrebe GMO.

Deklaracija "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji" usvojena je na predlog prof. dr Miladina Ševarlića, i na inicijativu odborničke grupe Dveri u Skupštini grada Čačka. Time je Čačak postao prvi grad u Srbiji "netolerantan na GMO".

Izjašnjavanju odbornika prethodilo je predavanje dr Ševarlića o GMO i njihovom štetnom uticaju na životnu sredinu i zdravlje ljudi. On je ujedno i pokretač ove inicijative u Srbiji, zbog čega obilazi gradove i opštine obrazlažući javnosti svoju zamisao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: