Srbija

Nedelja, 04.03.2012.

15:26

Tadić predstavlja "naš fijat" svetu

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić će u Ženevi 6.marta na 82. Međunarodnom salonu automobila prisustvovati promociji novog Fijata “500L“.

Izvor: Tanjug

Default images

Tadić će, naime, obići Fijatov izložbeni prostor na kom će biti promovisan novi model koji će se proizvoditi u fabrici u Kragujevcu, koji će u Ženevi doživeti svetsku premijeru.

Predsednik Tadić će se, tom prilikom, sastati i sa generalnim direktorom Fijat-Krajsler grupacije Serđom Markjoneom.

“Fijat 500L“ će se proizvoditi u novoj fabrici u Kragujevcu na osnovu ugovora o zajedničkom ulaganju koji su 2008. godine potpisali Grupacija Fijat Automobili i Vlada Republike Srbije. Tim strateškim ugovorom, italijanski Fijat je vlasnik 67 procenata Fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto.

Investicije Fijata i vlade Srbije u kragujevačku fabriku automobila, sudeći prema ranijim izjavama predstavnika obe strane, premašuju milijardu evra, pri čemu je samo vrednost opreme koja je instalirana u pogonima u Kragujevcu veća od 600 miliona evra.

Serijska proizvodnja novog modela automobila, kako se najavljuje, trebalo bi da počne ovog leta, a sredinom ovog meseca probna proizvodnja delova za taj automobil, u pogonima koje su u Kragujevcu, na prostoru nekadašnje kasarne u Grošnici, izgradili glavni Fijatovi dobavljači.

Početna cena iznosiće oko 16.000 evra i potvrđeno da će se proizvoditi u dve benzinske verzije i jednoj sa dizel motorom.
Dugoočekivani model novog automobila do skoro je srpskoj javnosti bio poznatiji sa radnim nazivom "el zero", a sada ima zvaničan naziv "500L" i, kako je objašnjeno iz Fijata, skraćenica "L" potiče od reči "lardž" (veliki), što znači da je reč o produženoj i povećanoj verziji modela "fijat 500".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: