Prestonički tržni centri poluprazni

Izlozi u brojnim tržnim centrima u prestonici češće su oblepljeni oglasima za izdavanje lokala ili prekriveni zavesama i novinama, nego što su "ukrašeni" robom.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

09:37

Default images

Pre više od deceniju "Siti pasaž", "Milenijum", "Staklenac" i "Čumićevo sokače" bili su mesta gde su sugrađani hrlili da pazare garderobu i obuću po poslednjoj modi.

Danas se ta slika može videti jedino u velikim šoping molovima "Ušće", "Delta siti", "Zira" i "Novi Merkator", a osim zbog robe, kupcima su primamljivi i zbog restorana, kafića, poslastičarnica, ali i zabavnih sadržaja. Po ugledu na zapadne zemlje, i Beograđani su podlegli trendu odlazaka u šoping molove na celodnevne "izlete". Dan započinju kaficom, potom razgledaju izloge, ko ima novca nešto i pazari, kad ogladne na raspolaganju imaju hranu od tajlandske do tradicionalne srpske, a veče provode u bioskopu ili u kuglani. I sve to na jednom mestu, a Beograđani u svom gradu mogu da biraju između dva.

Prema rečima ekonomista razlog je vrlo jednostavan - kriza. Naime, mala primanja značajno ograničavaju kupovnu moć, pa se ni vlasnicima lokala ne isplati da prodaju robu u beogradskim tržnim centrima. Takođe, iz istog razloga sugrađani radije pazare kod Kineza, jer za sitne pare mogu da kupe garderobu, obuću i tehniku sličnog kvaliteta.

"Nema tu velike filozofije. Zbog male kupovne moći građana na gubitku su i zakupci lokala, pa zbog toga zatvaraju svoje radnje, jer nemaju novca da pokriju troškove zakupnine i poreza. Znam za nekoliko slučajeva gde su cene zakupnina znatno smanjene, pa opet zakupci lokala nisu imali novca da plate", zaključuje Goran Kovačević, predsednik Upravnog odbora Sektora trgovine u Uniji poslodavaca Srbije.

I slika potvrđuje ovu tezu, pa su gotovo svi tržni centri avetinjski prazni, a hodnicima umesto kupaca duva promaja. U tržnom centru "Stankom" na Banovom brdu samo smo u prizemlju zatekli lokale koji rade, ali osim jednog kafića i sendvičare, jedini koji posluju su knjigovođe, vlasnici građevinskih firmi i serviseri računara. Njima, kako kažu, mesto nije bitno jer ne rade na malo, a cena zakupa od 200 evra im odgovara.

"Kada se ovaj centar otvorio sećam se da je stalno bila gužva i da su svi lokali bili puni. Već nekoliko godina ovde ulazi veoma mali broj ljudi, a u radnjama je ostalo samo nas nekoliko koji bi isto poslovali i da smo na nekoj drugoj lokaciji. Ovo mesto sada je više poslovni prostor, nego tržni centar", kaže jedan od radnika.
Ista situacija dočekala nas je i u nekada popularnom "Enjubu" na Novom Beogradu. Doduše, tamo nekoliko lokala dobro radi, ali su to frizerski saloni, krojači, kafići, apoteke. "Ja sam ovde već 13 godina i zaista ne osećam da je broj ljudi koji dolaze manji, ali ipak ja imam stalne mušterije. Dolaze mi i poznate ličnosti, pa se ne žalim na zaradu, a odgovara mi i cena zakupa jer mesečno plaćam samo 160 evra. Ima i jeftinijih lokala, ali ovde smo se navikli i mušterije i ja", kaže krojačica Marica Dominiković.

Svoja vrata za kupce zatvorili su i brojni lokali u "Siti holu" na Banovom brdu, tržnom centru u Bulevaru despota Stefana, Kumodraškoj, Ustaničkoj ulici, "Futuri" na Slaviji.

Prema podacima Privredne komore Beograda, u prestonici radi oko 30 ovakvih objekata, međutim, tačnih podataka nema, jer se otvaraju novi tržni centri, a mnogo više ih se zatvori.

Još se uvek se "koprcaju" objekti "Centrotekstila" na Novom Beogradu i "Imo centar" u kome se nalaze autleti sa povoljnim cenama garderobe i obuće. "Život" kod starog Merkatora međutim, više se odvija na improvizovanim tezgama ispred objekta, nego u radnjama unutar centra.

Dobrim pazarima i posetom, osim trgovaca u velikim šoping molovima, još se jedino mogu pohvaliti zakupci lokala u TC "Piramida", "Banjica", "Vidikovac" i "Ivanium" u Balkanskoj ulici, dok trku i dalje vode Kinezi sa dva objekta.

Iako poluprazni, tržni centri širom prestonice, danas samo svedoče da je tokom devedestih posao cvetao. Glasna muzika, prepuni kafići i restorani, redovi na kasama, "borba" za slobodnu kabinu i zabava do kasnih večernjih sati odlika su jedino "Ušća" i "Delta sitija", koji sugrađanima nude čak i koncerte, modne revije, maskenbale...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: