Srbija

Nedelja, 13.02.2011.

17:14

Dug Železnica Srbije 738 mil. evra

Železnice Srbije (ŽS), prema nekim procenama, do 1. januara 2011, imale su dugoročna dugovanja od 738 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Default images

Od čega je 576 miliona evra duga prema stranim i 162 miliona duga prema domaćim poveriocima, objavljeno je u najnovijem broj informativnog lista Železnica "Pruga".

Konačna verzija novog osnivačkog akta Železnica Srbije kojim će to javno preduzeće biti transformisano u holding kompaniju očekuje se do juna, a početak primene novog dokumenta je najavljen za ranu 2012.

Predloženo je da u okviru holdinga budu formirana četiri posebna preduzeća - za upravljanje železničkom infrastrukturom, prevoz robe, prevoz putnika i dugove srpskih železnica.

Predlog je da dugoročni dugovi uđu u četvrtu kompaniju odnosno Društvo za upravljanje železničkom imovinom.

Za rešavanje problema dugova postojale su za Vladu Srbije, kako je navedneo, tri opcije - da dugovi budu ostavljeni novim preduzećima, ali uz finansiranje otplate njihovih dugovanja, ostaviti dugove Železnicama Srbije u holdingu odnosno posebnom preduzeću ili da vlada preuzme kompletne dugove.

Preporuka konsultanta je da "istorijske" dugove preuzme vlada, dok bi komercijalni dugovi, kao što su lizing, krediti od Eurofime i dugovi nastali usled svakodnevnog funkcionisanja železnica, bili preneti na novoformirana preduzeća tako što bi bili podeljeni prema mestu i razlogu njihovog nastanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: